eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rájöttek, mitől lehet skizofrén az ember

Szörnyű társadalmi körülmények, amelyek a múlt század negyvenes-hatvanas éveiben Hollandia, illetve Kína egyes területeit sújtották, segítettek megmagyarázni, hogy évtizedekkel később miért kerültek arrafelé a szokásosnál sokkal többen kórházba skizofrénia miatt. Ausztrál kutatók rendkívüli fölismerését az Archíves of General Psychiatry közölte.

A hasadásos elmebaj, a skizofrénia az egyik legkülönösebb pszichiátriai kórkép, mely fiatal korban kezdődik, furcsa, nehezen megmagyarázható tünetekkel. Okaként többféle, külső tényezőt véltek fölfedezni, de érthető magyarázata a betegség indulásának eddig nem volt ismert.

Hollandiát az ott kialakuló ellenállási mozgalom miatt a nácik blokád alá vették. Nagyfokú éhezés volt, mindehhez 1944-ben szokatlanul kemény tél járult. A halálozás megduplázódott, de a megdöbbentő következmény sokkal később jelentkezett: 1970-1992 között az átlagosnál kétszerte több olyan fiatal került elmegyógyászati kezelésre skizofrénia miatt, aki a II. világháború vége felé született.

Kínában az ötvenes években volt a Nagy Ugrás, melynek gazdasági lépései miatt elképesztő éhínség ütötte fel a fejét. Becslések szerint 40-50 millió kínai halt éhen. A helyzet mindenekelőtt Anhuj (Anhui) tartományban volt a legrosszabb. Azon a területen egyetlen elmegyógyintézet található, ahol 1971-2001 között, a holland adatokkal egyezően azt észlelték, hogy a hasadásos elmebaj megjelenése az országos átlagnál kétszer gyakoribb lett.

Az ausztrál kutatók John McGrath vezetésével Dániában találták meg a magyarázatot. A munkacsoport szűrővizsgálat céljából vett vért az újszülöttektől éveken keresztül. A későbbi időszakban vált nyilvánvalóvá, hogy azoknak a fiataloknak a vérében, akik skizofrénia tüneteit mutatták, születésük idején a D-vitamin szint lényegesen alacsonyabb volt.

A kockázat mértéke is megegyezett a korábbi, holland és kínai megfigyelésekkel. A méhen belüli élet, a megszületés időszakában csökkent D-vitamin bevitel esetén a skizofrénia esélye kétszeresére növekedett.

A D-vitamin, a napsütés hormon van a táplálékban is és a bőrben keletkezik napozás hatására. Az már ismert volt, hogy a csontok egészségéhez szükség van erre a vitaminra, de az ausztrál kutatók eredményei igazolják, hogy az idegrendszer épségéhez is kell.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×