eur:
395.08
usd:
371.07
bux:
65119.05
2024. április 19. péntek Emma

Tesztoszteron tapasz - segítség a cukorbetegeknek és libidójuknak egyaránt

A tesztoszteron szót hallva sokan a testépítők műizmaira gondolnak. Rossz híre is az innen fakadó túlzásokból ered. A kutatók ellenben a cukorbetegség kezelésének egyik lehetséges lépésével azonosítják.

Ahogy sok ember, úgy Charles Lawson is túlsúllyal küzdött, amikor diagnosztizálták nála a kettes típusú cukorbetegséget.

"Elvesztettem a vonzerőmet" - emlékezett vissza a kezdetekre a 68 éves, idős tanár.

"A körzeti orvosomnál azt javasolták, hogy diétázzak és sportoljak, de a derékbőségem mégis csak nőtt és nőtt. Többször is elszunyókáltam egy nap és már kertészkedni sem tudtam, pedig azt nagyon szerettem."

Amíg az orvosok a legtöbb betegnek metformin hatóanyagú gyógyszereket ajánlanak a cukorszint és a további, kísérő tünetek enyhítésére; addig Charlesnak egy radikálisabb eljárást javasoltak: férfi hormont, tesztoszteront. Nem azért kapta ezt a kezelést, hogy a libidóját növeljék, hanem azért, mert a legújabb kutatások szerint a férfihormon enyhíti a diabétesz egyes tüneteit. Az pedig csak pozitív, hogy ez az eljárás még a beteg libidóját is növeli. Ugyanis az alacsony tesztoszteron szint az estek 40 százalékában velejárója a kettes típusú cukorbetegségnek. Ma Angliában körülbelül másfél millió ember szenved ettől a betegségtől a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány miatt, hívta fel a figyelmet Hugh Jones professor, a Barnesley Kórház endokrinológusa, az általa kiadott tanulmányban egy évvel ezelőtt.

Hogy a cukorbetegség miért is okoz alacsony tesztoszteron szintet, még nem tisztázott. Viszont az tény, hogy az alacsony hormonszint növeli a szervezet vérzsír átlagát. Ez a jelenség főként a középkorúakra jellemző és valószínűleg fontos szerepet játszhat a diabéteszes megbetegedések kialakulásában.

Egy, a múlt évben végzett kísérlet, melynek keretein belül 48 diabéteszes és alacsony tesztoszteron szintű férfit vizsgáltak kimutatta, hogy a férfi hormonnal kezelt alanyok 80 százalékánál ugyanúgy elérték a megfelelő inzulinszintet valamint az egészséges testsúlyt, mint azoknál, akiket a szokásos diabétesz-gyógyszerekkel kezeltek.

Az erekciós problémák ebből következően szintén gyakoriak a cukorbeteg férfiaknál. "Általában a férfiak csak abban az estben kapnak tesztoszteron kezelést, ha a merevedési problémáikat elmondják orvosuknak és nem próbálják titokban megoldani, olyan tablettákkal, mint a viagra,"- mondta dr. David Edward, oxfordi orvos, aki a potencianövelő készítményekre specializálódott. "A tesztoszteron kezelés, nem a beteg szexuális életének fellendítését szolgálja, hanem ez egyfajta prevenció, mivel az alacsony tesztoszteron szint az első tünetek közt jelentkezhet a cukorbetegség kialakulásánál; és ezzel foglalkozni kell!"

"Igaz, hogy gyakorlatilag a libidóm, mint olyan, nem létezett, azonban ezt nem éreztem olyan lényeges problémának, hogy megemlítsem az orvosomnak - magyarázta Charles - amitől valóban szenvedtem, az az volt, hogy már szinte semmi sem keltette fel az érdeklődésemet."

Annak ellenére, hogy Charles nem panaszkodott erekciós problémákra, az orvosa, dr. Edwards mégis ellenőriztette a hormonszintjét is egy vérteszt során. Mikor beigazolódott az orvos gyanúja az alacsony hormonszinttel kapcsolatban, egyfajta tesztoszteron gélt írt fel Charlesnak, valamint tesztoszteron tapaszt, amint havonta kellett cserélnie. Az eredményei gyorsan javultak.

A tesztoszteron kezeléssel minden hamar megváltozott Charles addig megfakult, betegeskedő életében: "elkezdtem sokkal nagyobb kedvet érezni az aktívabb életmódhoz valamint a hétköznapi dolgokhoz is, úgy általában. Azt éreztem, hogy egyre több edzésre vagyok képes és a diétámat is könnyebben be tudtam tartani. Így a súlyom is csökkeni kezdett és a vércukorszintem is sokat javult. Ez afféle kettő az egyben kezelés volt. Visszanyertem egy kis régi, fiatalos energiát az életembe. Azért a feleségem aggódott a hormonkezelések miatt. Attól félt, hogy szexmániás leszek és fiatalabb lányok társaságát fogom keresni. De természetesen ez nem így lett."

Bár a tesztoszteron készítmények már közel 60 éve elérhetőek, mégis ez az eljárás máig nagyon ellentmondásos visszhanggal bír. Mert az átlag emberek a hormonkezelésekről egyből a szexuális túlfűtöttségre, a testépítők fújtatott izmaira és az agresszív viselkedéssere asszociálnak.

A cukorbetegség viszont nem az egyetlen betegség a férfiaknál, amely alacsony tesztoszteron szinttel jár. Nemrégiben, a San Diego-i, Kaliforniai Egyetemen indított vizsgálat kiderítette, hogy az alacsony hormonszint növeli számos betegségben, főként a szívbetegségben való elhalálozás esélyét. Másrészről pedig, egyes források szerint a tesztoszteronkúrák mellékhatása lehet a prosztatarák rizikófaktorának emelkedése.

A British Heart Foundation (Brit Szív Alapítvány) szerint: "nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az alacsony tesztoszteron szint növelné a szív és érrendszeri megbetegedések esélyét. Nem javasolhatjuk minden férfinak, hogy ellenőriztesse a hormonszintjét, mert nincsenek meggyőző vizsgálatok arra, hogy lenne bármi kapcsolat az alacsony tesztoszteron szint és a megbetegedések között.

A Diabetes UK szervezet állásfoglalása semleges ebben a kérdésben: "Egyelőre nem áll elég erős lábakon a kapcsolat az alacsony a hormonszint és a cukorbetegség között, ezért több kutatásra van szükség. Amit tehetünk, az az, hogy egyéni igény szerint ellenőrizzük a hormon- és a vércukorszintet azoknál a férfiaknál, akik erekciós problémákra panaszkodnak.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×