eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megdöbbentő fotók a Mars legnagyobb holdjáról - Az eddigi legrészletesebb képek

Az eddigi legrészletesebb fotókat küldte haza a Mars legnagyobb holdjáról, a Phobosról a Mars Express európai űrszonda - jelentette be hétfőn Párizsban az Európai Űrügynökség (ESA).

A fényképek március 7-én készültek

, amikor az űrszonda minden korábbinál jobban, 50 kilométerre megközelítette a szabálytalan test alakú, 27 kilométer hosszú és 19-22 kilométer széles égitestet.

A minden korábbinál közelebbi fotók lehetővé teszik a kutatók számára, hogy a hold kis kráterekkel teli felszínén kijelöljék az optimális helyet egy orosz űrszonda tervezett 2011-es vagy 2012-es leszállására.

A tudósok remélik, hogy a Mars Express révén kapott adatok segítenek jobban megismerni a 100 millió kilométerre fekvő égitest keletkezésének körülményeit is. Egyelőre nem tudni, hogy a Phobos a Marssal egyidőben jött-e létre, vagy később. A kutatók gyanítják azt is, hogy a Phobos egyes részei üregesek.

A 2003-ban útnak indított űrszonda március 26-ig folytatja a Phobos kutatását, utána a Mars-hold szem elől tűnik.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×