INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Bárkit azonnal megölhet a kokain

Infostart / InfoRádió
Nem igaz, hogy a kokain biztonságos partidrog: a kábítószer használata a hirtelen elhalálozások három százalékánál szerepet játszik - figyelmeztetnek szakértők.

Az adat Spanyolországból származik, ám a brit szakértők szerint Európára általánosan is igaz lehet. A kokain használata bármikor halált okozhat, mivel kiválthat szívrohamot, okozhat szívritmuszavart, stroke-ot is - magyarázta Fotini Rozakeas, a Brit Szív Alapítvány munkatársa.

"Ez a potenciálisan halálos következmény bárkinél felléphet, aki a kokainhoz nyúl, még olyan fiatal és egészséges embereknél is, akiknek korábban nem volt szívproblémájuk" - figyelmeztetett a szakértő.

A spanyol kutatás során 668 hirtelen bekövetkezett halálesetet vizsgáltak, amelyek közül 21 volt kapcsolatba hozható kokainhasználattal. Minden áldozat 21 és 45 év közötti férfi volt. A legtöbb esetben a halált valamilyen szívprobléma okozta, a férfiak többsége dohányzott és alkoholt is fogyasztott a kábítószerrel együtt.

A kokain káros változásokat okoz a szív és az artériák működésében, ami hirtelen halálhoz vezethet - foglalta össze vizsgálataik eredményét Joaquín Lucena, a sevillai Törvényszégi Orvostani Intézet munkatársa.

A kutatás 2003 és 2006 között történt haláleseteket vizsgált, és a szakemberek végül arra a következtetésre jutottak, hogy a drogból már a legkisebb mennyiség is ártalmas lehet. "Egyes pácienseknél már a kis koncentráció is komoly problémákat okoz, míg mások szervezete nagyobb mennyiségben is jól tolerálja a kábítószert" - írták a kutatók az European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A címlapról ajánljuk