INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Franciaország újinfluenza vakcinát ad el

InfoRádió / MTI
Több millió adag új influenza elleni oltóanyag eladását tervezi a francia kormány, miután túl soknak bizonyult a korábban megrendelt mennyiség.

A francia egészségügyi minisztérium vasárnapi közleménye szerint a tárca 94 millió adag vakcinát vásárolt 869 millió euró értékben, arra számítva, hogy a hatásos védekezés céljából két oltásra lesz szükség.

Az orvosok jelenlegi álláspontja szerint azonban egy oltás is elegendő, ami miatt a 65 milliós országban - ahol eddig 5 millióan oltatták be magukat - jelentős többlet halmozódott fel,.

A minisztérium közlése szerint 300 ezer adag oltóanyagot már eladtak Katarnak, és két milliót szállítanak Egyiptomnak. Tárgyalásban vannak más országokkal is, például Ukrajnával és Mexikóval.

A Le Parisen értesülése szerint Franciaország az eredeti, 6,25-10 euró közötti áron adja tovább a vakcinát. A kormány a Sanofi-Pasteur, a GlaxoSmithKline, a Novartis és a Baxter International gyógyszergyártól vette az oltóanyagot.

A H1N1 vírus miatt a december 29-i állapot szerint 198-an haltak meg Franciaországban, az elmúlt hetekben azonban a korábbihoz képest lényegesen csökkent az új megbetegedések száma.

A címlapról ajánljuk