eur:
388.66
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Jövőre is nőni fog a munkanélküliség

Annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedek legsúlyosabb gazdasági válsága után megindult a növekedés több országban, jövőre tovább emelkedik majd a munkanélküliség - figyelmeztet az OECD. A szervezet szerint még két évet kell várni a munkaerőpiac lassú talpra állására.

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint jövőre is növekedni fog a munkanélküliség, és egy év múlva is kicsit fog csak csökkenni az állás nélküliek száma.

A tagállamokban átlagosan kilenc százalékon tetőzik majd a munkanélküliségi ráta. A gazdasági növekedés jövőre átlagban megközelíti a két százalékot, azt követően, hogy az idén 3,5 százalékkal estek vissza a gazdaságok.

OECD-közgazdászok szerint a talpra állást "ellenszél" fékezi, miközben a családok, a cégek és a kormányok megpróbálják rendbe tenni a költségvetésüket. Elismerik azonban, hogy a kormányok eddig példátlan politikai döntésekkel megfékezték a válság elmélyülését.

Barack Obama amerikai elnök viszont a héten lehűtötte a bizakodást, amikor figyelmeztetett: W alakú is lehet a növekedési görbe, azaz a mostani élénkülést még egy hullámvölgy követheti, ha nem vigyáznak. A magas munkanélküliség mellett ugyanis továbbra is alacsony marad a fogyasztás.

Az OECD szerint 2009-ben a tagállamok gazdaságai - beleértve az Egyesült Államokat, Európát és Japánt - jobban teljesítettek, mint számítottak rá. A világgazdaságot Kína, Ázsia és az Egyesült Államok húzza ki meglepő módon - habár lassan - a gödörből - olvasható az OECD jelentésben.

A szervezet arra sürgeti a kormányokat, hogy tervezzék meg, miképpen állítják le a válság idején bevezetett több százmilliárd dollár költekezéshez és eladósodáshoz vezető gazdasági segélycsomagokat. Ezek a csomagok több országban ösztönözték a fogyasztást vagy szociális segélyek formájában védtek meg munkahelyeket.

"A nagy feladat tovább lépni a politikailag elősegített talpra állástól az önfenntartó növekedés felé" - fogalmaz a jelentés és arra figyelmeztet: néhol drasztikus módon kell majd visszaállítani az állami költségvetés egyensúlyát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×