eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Génjeiket hibáztathatják a rossz autóvezetők

Nem érdemes szidni az úton előttünk ügyetlenkedő sofőrt, talán nem ő tehet róla, hanem a génjei - közölték amerikai kutatók.

A Kaliforniai Egyetem kutató úgy találták, hogy azok az emberek, akik egy bizonyos génváltozatot hordoznak, több mint 20 százalékkal rosszabbul teljesítettek a vezetési teszten, mint azok, akik a gén másik módosulatával élnek.

Az amerikaiak mintegy 30 százaléka rendelkezik azzal a DNS-szakasszal, amelyikkel ügyetlenebbnek bizonyultak a vizsgálatban résztvevők. "Ezek az emberek többet hibáznak, és egy idő elteltével többet felejtenek abból, amit megtanultak" - írta közleményében Steven Cramer, a Cerebral Cortex című szaklapban szerdán megjelent tanulmány vezető szerzője.

Cramer és csoportja 29 embert vizsgált; közülük hétnél megtalálható volt, 22-nél pedig nem a kérdéses génváltozat. A önkéntesek feladata az volt, hogy szimulátoron vezessenek le 15 kört, majd egy hét múlva ismételjék meg a feladatot. A kutatók meglepetésére, azok, akiknél jelen volt az adott génváltozat, következetesen rosszabbul teljesítettek.

A szóban forgó gén a memóriát befolyásoló egyik fehérje, egy agyi neurotrofikus faktor termelődését szabályozza. Az autóvezetési próbát egyszerűsége és gyakorlati elterjedtsége miatt választották a teszthez a kutatók. "Kíváncsi lennék az autóbaleseteket okozó emberek génjeire, vajon magasabb-e a baleseti arány azoknál a sofőröknél, akik ezzel a variánssal élnek" - vetette fel Cramer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×