eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szegedi áttörés Alzheimer-kór gyógyításában?

A becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban, ám csak töredéküknél ismerik föl a betegséget, és még kevesebben, a hivatalos nyilvántartások szerint az érintettek három százaléka jut hozzá a megfelelő kezeléshez - közölte Kálmán János, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Alzheimer-kór kutatócsoportjának vezetője.

A szellemi képességek súlyos romlásával, többek között emlékezetzavarral járó betegség a tünetek megjelenést követően tízéves lefolyású, a kór kialakulásához vezető folyamatok azonban már sokkal korábban elkezdődnek - mondta a kutató a tizenegyedik alkalommal megrendezett Alzheimer-kór Konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a páciensek ellátásában rendkívül fontos a korai felismerés, hiszen minél korábban avatkoznak be a betegséghez vezető agyi folyamatokba, annál nagyobb az esély a jobb életminőség megőrzésére.

Datki Zsolt, az egyetemen működő Délalföldi Neurobiológiai Tudásközpont neurobiológus elmondta, hogy Szegeden már hosszú évek óta folynak az Alzheimer-kór okát vizsgáló kutatások. Úgy tűnik, a betegség kialakulásában a legfontosabb rizikófaktor az öregedés - főként az ehhez kapcsolódó hormonális változások -, a tünetek jelentkezésében pedig fontos a szerepe az agyban lejátszódó idegsejtpusztulásnak is.

A szegedi kutatók már találtak olyan gyógyszerjelölt molekulákat, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy segítségükkel beavatkozzanak azokba az agyi folyamatokba, amelyek az Alzheimer-kórhoz vezetnek.

Van olyan vegyület is, amely a szabadalmaztatás fázisába jutott, és embereken is tesztelhető lesz. Ahhoz, azonban hogy ebből a patikákban is kapható gyógyszer legyen, még nagyon sok időre és pénzre van szükség - közölte a szakember.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×