INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szegedi áttörés Alzheimer-kór gyógyításában?

InfoRádió / MTI
A becslések szerint Magyarországon 150-200 ezer ember szenvedhet Alzheimer-kórban, ám csak töredéküknél ismerik föl a betegséget, és még kevesebben, a hivatalos nyilvántartások szerint az érintettek három százaléka jut hozzá a megfelelő kezeléshez - közölte Kálmán János, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Alzheimer-kór kutatócsoportjának vezetője.

A szellemi képességek súlyos romlásával, többek között emlékezetzavarral járó betegség a tünetek megjelenést követően tízéves lefolyású, a kór kialakulásához vezető folyamatok azonban már sokkal korábban elkezdődnek - mondta a kutató a tizenegyedik alkalommal megrendezett Alzheimer-kór Konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a páciensek ellátásában rendkívül fontos a korai felismerés, hiszen minél korábban avatkoznak be a betegséghez vezető agyi folyamatokba, annál nagyobb az esély a jobb életminőség megőrzésére.

Datki Zsolt, az egyetemen működő Délalföldi Neurobiológiai Tudásközpont neurobiológus elmondta, hogy Szegeden már hosszú évek óta folynak az Alzheimer-kór okát vizsgáló kutatások. Úgy tűnik, a betegség kialakulásában a legfontosabb rizikófaktor az öregedés - főként az ehhez kapcsolódó hormonális változások -, a tünetek jelentkezésében pedig fontos a szerepe az agyban lejátszódó idegsejtpusztulásnak is.

A szegedi kutatók már találtak olyan gyógyszerjelölt molekulákat, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy segítségükkel beavatkozzanak azokba az agyi folyamatokba, amelyek az Alzheimer-kórhoz vezetnek.

Van olyan vegyület is, amely a szabadalmaztatás fázisába jutott, és embereken is tesztelhető lesz. Ahhoz, azonban hogy ebből a patikákban is kapható gyógyszer legyen, még nagyon sok időre és pénzre van szükség - közölte a szakember.

A címlapról ajánljuk