INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Aggódnak a szakértők: fertőzőképesebb az újinfluenza, mint gondolták

Infostart / InfoRádió
A H1N1 vírus kórokozója sokkal fertőzőképesebb, mint azt korábban gondolták - figyelmeztetett amerikai szakértők egy csoportja. Tanulmányukból az is kiderült, hogy az 1918 előtt születettek szervezetében megtalálhatóak olyan antitestek, amelyek védenek a fertőzéstől.

A hagyományos influenza vírusával ellentétben az újinfluenza, a H1N1 vírusa képes a tüdő mélyében található sejtek megfertőzésére is, így tüdőgyulladást, súlyosabb esetben halált okoz - figyelmeztetett a kutatást vezető Kavaoka Josihiro, a Wisconsin-Madisoni Egyetem munkatársa. A szezonális influenza vírusa általában a felső légutakban okoz fertőzést.

A legtöbben azt hiszik, hogy a H1N1 vírus kórokozója hasonló a szezonális influenzáéhoz - ez azonban nem igaz, derült ki a kutatásból.

Az újinfluenzát a tüdőt megfertőző képessége azokhoz a világjárványt hozóvírusokhoz teszi hasonlatossá, amilyen például a spanyolnáthát okozta; ez utóbbi több tízmillió ember halálát okozta világszerte.

Nem véletlen, hogy az 1918 előtt születettek szervezetében olyan antigének találhatóak, amelyek ellenállóvá teszik őket az újinfluenzával szemben.

Az újinfluenza-járvány áprilisi kitörése óta világszerte mintegy százezer megbetegedést regisztráltak, és elérte a több százat a halálos áldozatok száma. Szakértők egyetértenek abban, hogy az őszi-téli influenzás időszakban a vírus megerősödve fog majd visszatérni az északi féltekére.

A címlapról ajánljuk