eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek növelhetik a szívbetegségek kockázatát!

Túl sok sót eszünk, ami miatt magas lesz a vérnyomásunk - ez mostanában a divatos hozzáállás a legősibb fűszerhez, ízesítőhöz és tartósítóhoz. A legújabb tanulmányok azonban visszahelyezik jogaiba a sót. A magas vérnyomás kezelésében pedig korántsem a gyógyszerek jelentik a legjobb választást, mivel azoknak rengeteg mellékhatásuk van - például növelheti a szívbetegségek kockázatát.

A vérnyomást nem magában a só befolyásolja, hanem a kálium is, amelyet viszont a sóval együtt viszünk be a szervezetünkbe. A vérnyomás folyamatosan változik - növekszik és csökken -, a só azáltal járul hozzá az elsőhöz, hogy összeszűkíti az ereket, a kálium viszont éppen ellenkező hatású.

A chicagói Loyola Egyetem kutatói a vizeletben található só mennyiségét mérték, és úgy találták, hogy nem jelent nagyobb veszélyt a szívre a több só - hála a káliumnak. Ezért is fontos odafigyelni a magas káliumtartalmú ételekre is, mint a krumpli, a joghurt, a limabab és a banán.

Egy hét évvel ezelőtt a British Medical Journalban közzétett tanulmány pedig úgy találta, hogy míg a sófogyasztás csökkentése segíthet azoknak, akik gyógyszert szednek a magas vérnyomásra, akiknek egészséges a vérnyomásuk, azoknak teljesen felesleges izgulni a só miatt.

A New York-i Albert Einstein College of Medicine 2005-ben tett közzé egy tanulmányt, egy 13 éves kutatás eredményeivel. Ennek folyamán hétezer embert követtek nyomon, és az így kapott statisztikákból arra következtettek, hogy a napi hat grammnál kevesebb só bevitele egyenesen növeli a szívbetegségek kockázatát.

Az első lépés

Az első lépés a mags vérnyomás betegség leküzdéséhez a gyümölcsben, zöldségben gazdag, de zsírszegény étrend kialakítása.

Az sem biztos, hogy a gyógyszerek mindig jót tesznek a magas vérnyomástól szenvedőknek. Minden 76 emberből, aki gyógyszert szed erre a betegségre, csupán egy fogja elkerülni az agyvérzést az Edinburgh-i Egyetem felmérése szerint. A gyógyszereknek ráadásul túl sok mellékhatásuk van, például szédülést okozhatnak - főleg az időseknél.

Van olyan vérnyomás-csökkentő, amely miatt gyakrabban kell mosdóba mennie az embernek, csökkenti a vér víztartalmát, és köszvényt okozhat. A kálciumblokkoló gyógyszerek szedése fejfájáshoz, a vérerek összeszűkülését megakadályozók pedig csúnya köhögéshez vezethetnek.

Sőt mi több, a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egy része paradox módon éppen növeli a szívbetegségek kockázatát. Egy kutatás, amelynek során 17 éven át követték nyomon a Diureticset szedők életét, kimutatta, hogy az 23 százalékkal növelte a szívbetegségek kockázatát. A béta-blokkolók gyorsítják a szívverést, és ugyancsak az említett hatással járnak.

A fő baj az, hogy nem csak az igazán magas vérnyomástól szenvedők szedik ezeket a gyógyszereket, hanem azok is, akiknek csak kicsit emelkedett meg a vérnyomásuk. Holott nekik igazán a sok mozgás és az étrend megváltoztatása segítene hatékonyan.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×