eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az elpirulás az egyik legnagyobb rejtély

Az elpirulás az egyik legnagyobb talány az evolúcióelméletben - állítja egy tudós, aki szerint nem lehet megmagyarázni, miért lesz hirtelen vörös annak az arca, aki zavarban érzi magát.

Amikor valaki elpirul, az annak a következménye, hogy adrenalin hatására a vénák kitágulnak, így több vér áramlik az archoz, a nyakhoz és a mellkashoz közeli erekben, ennek köszönhetően lesz pirosas az arc, mindezt azonban nem tudjuk szabályozni.

Az elpirulás az egyik utolsó hiányzó darab az emberi fejlődés kirakósában - jelentette ki a georgiai Emory Egyetem professzora.

Frans de Waal a New Scientist című folyóiratban azt írta: az ember az egyetlen főemlős, amely elpirul egy kínos helyzetre, szégyenkezésre adott válaszreakcióként, vagy akkor, ha hazugságon kapják. Az elpirulás megakadályozza, hogy másokat manipuláljunk, hiszen egy egyszerű jelzéssel eláruljuk magunkat - tette hozzá.

A professzor szerint elképzelhető, hogy éppen azért alakult ki az elpirulás, hogy így legyenek őszinték őseink.

A tudományos folyóirat Charles Darwin születésének közelgő kétszázadik évfordulója kapcsán arra kért több neves tudóst, hogy nevezzék meg, mi a legnagyobb hézag az evolúcióelméletben, és többen azt mondták, hogy nem tudjuk az evolúciós magyarázatát az élet eredetének.

Charles Darwin születésének kétszázadik évfordulója február 12-én lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×