eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem segítenek a szteroidok a ziháló gyerekeken

Nem segítenek a szteroidok azokon a kisgyermekeken, akiknél vírusos vagy valamilyen más fertőzésből kifolyólag alakul ki ziháló légzés - állítják brit kutatók. Közben egy orvosi lap arról számolt be: megtalálták a gyógyszert a problémára, ám annak egyelőre túl sok a mellékhatása.

A hat év alatti gyerekek egyharmadánál alakul ki ziháló légzés Nagy-Britanniában, ám legnagyobb részük ezt kinövi, mire iskolába kerül. Az orvosok a tünetet korábban úgy kezelték, mintha asztma lenne, ezért gyakran adtak a gyerekeknek kortikoszteroidokat, az új kutatások azonban arra világítanak rá, hogy ez a terápia nem hatásos. Világos, hogy változtatni kell a gyakorlaton - közölte Andrew Bush, a londoni Royal Brompton Hospital és az Imperial School of Medicine munkatársa.

A londoni Queen Mary University kutatói ugyanis azt találták, hogy azok a gyerekek, akik öt napig prednizolont kaptak, éppen annyi ideig maradtak kórházban, mint azok a kicsik, akiknek placebót adtak az orvosok. Ráadásul a gyerekek tüneteiben sem volt eltérés a kezelést követő egy hétben - állapította meg Jonathan Grigg és több kollégája.

Grigg, mint mondta, szeretné, ha a szteroidok használnának a ziháló gyerekeknek, de nem ez a helyzet. Az eredmények - tette hozzá - illenek az általános felfogásba, miszerint az iskolás kor előtt fertőzés miatt kialakuló légzési problémák különböznek a nagyobb gyerekeket és felnőtteket támadó allergiás asztmától.

A kutatási eredmények láttán, azokat kommentálva Andrew Bush azt írta: felzaklató belegondolni, hány szükségtelen prednizolonkúrát írtak elő jóhiszeműen az orvosok az évek során, mert azt gondolták, hogy a hat év alatti gyerekek "kis felnőttek".

Hatásos?

A témában végzett másik kutatás azt vizsgálta, milyen hatékony a GlaxoSmithKleine Flovent nevű, a ziháló gyerekek számára kifejlesztett készítménye. Ehhez az felső légúti fertőzést jelző orrdugulás, a torokfájás vagy bármilyen más tünet jelentkezése után tíz napon át naponta kétszer gyógyszert, illetve placebót adtak a kísérletben résztvevő 129 egy és hat év közötti gyereknek.

Úgy tűnt, a gyógyszer hatásos: az azzal kezelt gyerekeknek csupán 8 százalékánál kellett tíz nap után más gyógymódot találni, míg a placebót kapó kicsiknél ez az arány 18 százalékos volt. Kiderült azonban, hogy azok a gyerekek, akik a Floventet kapták, átlagosan egyharmad centiméterrel kevesebbet nőttek a következő tíz hónap alatt, mint társaik.

A GSK, amely hozzájárult a kutatás költségeihez, nyilatkozatot adott ki, amelyben leírta: a Floventtel kezelt gyerekek jóval többet kaptak a szerből, mint az az ennyi idős asztmásoknak javasolt. Megjegyezték ugyanakkor, hogy az eredmények segíthetik a témában a jövőben kezdődő kutatások során.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×