eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Átírta a történelmet a gyapjas orrszarvú

Német régészek egy csoportja rekonstruálta egy gyapjas orrszarvú koponyáját, amely Türingiában élt 460 ezer évvel ezelőtt. Ezek az állatok már sokkal korábban bevándoroltak Ázsiából Európába, mint azt korábban feltételezték.

A Coelodonta tologoijensis vagy más néven gyapjas orrszarvú koponyáját egy száz évvel ezelőtt megtalált, tizenkétéves rinocérosz 50 darab koponyacsontjából kiindulva rekonstruálták.

Európa legrégebbi orrszarvúmaradványairól van szó - közölte Ralf Dietrich Kahlke, a weimari székhelyű Senckenberg Kutatóintézet tudósa.

Az állat 1700 kilót nyomhatott, két hatalmas tülke volt az orra fölött, afrikai leszármazottjához, a jelenleg élő orrszarvúhoz hasonlóan, és testét sűrű, hosszú szőr borította, amellyel élőhelyének jeges klímájához alkalmazkodott.

Mostanáig úgy gondolták, az orrszarvú negyvenezer évvel ezelőtt élt Európában, a maradványok azonban azt bizonyítják, hogy annál jóval korábban megjelentek.

A 460 ezer éves leletekből arra is következtetni lehet, hogy Európában akkoriban dermesztően hideg volt, és kevés csapadék hullott, mivel ez a faj olyan területeken élt, amelyekre ez a jellemző.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×