Három egész gyümölcs naponta, esetleg egy fej kelkáposzta vagy spenót elfogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét - legalábbis egy 18 éven keresztül készült kutatás szerint.
A kutatók öt csoportra osztották azt a 4500 hölgyet, akiknél a vizsgálat alatt cukorbetegséget diagnosztizáltak. Egyes csoportok gyümölcs- és zöldségkezelést kaptak, másokkal pedig gyümölcslevet itattak. Az öt csoport megfigyelésével jutottak el a vázolt eredményekhez.
Ugyanakkor ennek a módszernek elsősorban a megelőzésben lenne szerepe - vélekednek a szakemberek. Ha valaki túlsúlyos és több rizikófaktor is fönnáll az esetében, akkor még így sem tudja csökkenteni a betegség kialakulásának veszélyét - hangsúlyozzák a tanulmány készítői.
A napi három gyümölcs vétele 18, a leveles zöldségé pedig 9 százalékkal csökkenti a cukorbetegség veszélyét. Azonban a gyümölcslékúra 18 százalékkal növeli azt. Leginkább azok a gyümölcslevek veszélyesek, amelyeknek magas a hozzáadott cukor tartalma - figyelmeztetnek a kutatók.