eur:
388.93
usd:
360.69
bux:
68406.59
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A NASA fölrobbantaná a Földet veszélyeztető meteorokat

Mi történne, ha egy, a Tunguszkában feltételezhetően pusztítást okozó meteorhoz hasonló nagyságú aszteroida Londonban csapódna be? Hogyan lehetne ezt elkerülni? A tudósok azt állítják, 1000 évente maximum egyszer van esélye egy akkora égitest becsapódásának, ami a dinoszauruszok kihalását is okozhatta.

Száz évvel ezelőtt, 1908. június 30-án történt Szibériában, hogy egy éles hang kíséretében hatalmas tűzgömb jelent meg az égen, a Tunguszka és a Léna folyó között. A fényt még Londonban is látták. A jelenség hatalmas pusztítást eredményezett.

Azóta sem tudják pontosan, hogy mi történt, a legerősebb vélemény szerint egy meteor csapódhatott a földbe. Mivel kráternek nincs sok nyoma, a meteorpártiak úgy vélik, az égitest még a levegőben felrobbanhatott.

Az Independent azt a kérdést teszi föl: ha 1908-ban meteor-becsapódás történt, mekkora esélyünk van elkerülni egy hasonló eseményt? Ha ugyanis a tunguszkai meteor London fölött robbant volna föl, a 25 millió lakos túlnyomó többsége meghalt volna.

Az aszteroida-szakértők szerint Tunguszka-méretű meteorok nagyjából 300 éves gyakorisággal csapódnak be bolygónkba. Ez persze nem azt jelenti, hogy 200 év múlva várható a következő. Ki tudja, talán már holnap fölbukkan a következő aszteroida az ablakunk előtt, de az is lehet, hogy még évszázadok telnek el addig.

Kihalnánk, mint a dinoszauruszok


Ha sűrűn lakott helyre vagy épp az óceánba zuhan egy ilyen méretű meteor, hatalmas pusztítást, például cunamit is okozhat. Ez azonban a becslések szerint 1000 évente maximum egyszer fordulhat elő.

Ha azonban egy nagyobb, 1 és 10 kilométer közötti átmérőjű meteor szállna bele a Földbe, akkor az visszarepítené a bolygót a történelem előtti időkbe. Valami ilyesmi történhetett 65 millió évvel ezelőtt. Akkor ennek egyfajta "nukleáris tél" lett az eredménye, ami sok időre elvágta a napfény útját a felszínhez. Ez az a híres becsapódás, ami állítólag a dinoszauruszok kihalásához vezetett.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia komolyan veszi a problémát, és tudósaik folyamatosan tanulmányozzák a Föld körül keringő égitesteket. A Kaliforniában található NASA-hivatal, a Föld-közeli Objektumok Hivatalának munkatársa, Don Yeomans még több kutatást szorgalmaz. A hivatal munkatársai többek közt azon dolgoznak, hogyan lehetne eltéríteni egy felénk közeledő aszteroidát.

A NASA reméli, hogy 2020-ra képesek lesznek azonosítani és eltéríteni a 135 méternél nagyobb átmérőjű meteorokat. A tudósok szerint egy nukleáris robbanószerrel megpakolt rakétával meg lehetne semmisíteni az ilyen égitesteket.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×