INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Megelőztek minket a hangyák a "földművelésben"

InfoRádió / MTI
Már jóval az embert megelőzően, ötvenmillió éve kezdtek el "földműveléssel" foglalkozni a hangyák - állapították meg amerikai kutatók, akik a mai "hangyagazdálkodók" őseinek korát DNS-vizsgálattal állapították meg, az eredményről pedig az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia (NAS) folyóiratának internetes kiadásában számoltak be eredményeikről.

Az elmúlt 25 millió év során számos hangyafaj fejlesztett ki valamiféle önellátó növénytermesztést - közöttük a leghíresebb a levélvágó hangyák (Atta laevigata) gombatelepe.

A Közép- és Dél-Amerikában honos levélvágó hangyák nem eszik meg a leveleket, hanem behurcolják a föld alatt 4,5-6 méterrel ásott kamráikba, ahol apró darabokra szabdalják azokat, majd masszát rágnak belőle. A levéltáptalajt azután gombafonalakkal oltják be, majd a gombát "szüretelik", és ezt fogyasztják.

Ted Schultz és Sean Brady a Smithsonian Természettudományi Múzeum entomológusai szerint mindösszesen négy faj képes a növénytermesztésre: a hangyák, a termeszek, bizonyos szúfajták és természetesen az emberek.

A két tudós 15 éven keresztül különféle növénytermesztő hangyák összehasonlító vizsgálatával foglalkozott, végül összehasonlító DNS-vizsgálattal találták meg a mai 91 "gazdálkodó" hangya (közülük 65 faj gombatermelő) nagyjából 50 millió éves "Ádámját".

A címlapról ajánljuk