eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gazdag leletek, szokatlan felfedezés Egyiptomban

Egyebek mellett díszes koporsókra és mumifikált kutyákra bukkantak orosz és amerikai régészek a Kairótól 80 kilométerre dél-nyugatra lévő egyiptomi Fajjúm-oázisban.

A szakemberek négy sírkamrát tártak fel, ahol jó állapotban lévő múmiákra leltek. Az egyik múmia aranyozott maszkot visel, ami ritka kincsnek számít a nekropoliszban, amelyet évezredek óta gyakran fosztogattak sírrablók. A sírvárosba az időszámításunk előtti 3. század elejétől az időszámításunk szerinti 8. századig temetkeztek.

Az orosz és amerikai régészek 150 további, különböző korból származó sírt találtak, valamint igen rossz állapotban lévő múmiák sokaságát.

Zahi Havasz, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő tanács vezetője szerint ez a Ptolemaida-korszakból fennmaradt legszebb nekropolisz. A Ptolemaiosz-dinasztia időszámításunk előtt 305-től kezdve három évszázadon keresztül uralta Egyiptomot.

A négy sírkamrában talált koporsókat a Holtak Könyvéből vett idézetek díszítik, amelyek arra voltak hivatottak, hogy egyengessék az elhunytak útját a túlvilág felé.

A koporsók közül három fából készült és párhuzamosan helyezkedett el. A negyedik, kisebb koporsó - amely feltehetőleg egy gyermek számára készült - enyhe szögben helyezkedik a többihez képest. A közös temetkezést egy család végső nyughelyének tartják a szakértők, akik szerint meglehetősen szokatlan ezen a vidéken a koporsók különféle tájolása.

A feltárások során a nekropolisz szélén egy furcsa temetkezési helyet is találtak, amelyben egy gyermek nem mumifikált holtteste, valamint néhány mumifikált kutyatetem volt. Hasonló temetkezésre eddig még soha nem bukkantak Egyiptomban.

A gyermek holttestét, amely a száraz klíma következtében természetes úton mumifikálódott, részben zsákvászon borítja. Alsó végtagjai körül egy egész kutyafalka hever, amelyben egyaránt megtalálhatók kölyökkutyák és felnőtt egyedek.

Salima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem egyiptológusa, állatmúmia-szakértő szerint előfordult, hogy az egyiptomiak az elhunytak mellé temették kedvenceiket. Állattetemeket vallási rítus részeként is helyeztek el a sírkamrában, ám a Fajjúm-oázisbéli nekropoliszban felfedezett temetkezés egyikre sem hasonlít.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×