eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megtalálták a lázadó császár aranypénzeit

Két, a szakemberek által rendkívül fontosnak nevezett arany pénzérme került elő Anglia földjéből, amely információval szolgálhat a 3. századi rebellis római hadvezérről, az önmagát császárrá kikiáltó Marcus Mausaeus Carausiusról.

A két aranypénzt jelenleg a British Múzeumban vizsgálják. A megtaláló farmer nevét nem közölték, mivel a régészek feltárásokat akarnak végezni azon a területen, ahol a Carausius által veretett pénzdarabokra rábukkant.

A pénzdarabok a 3. század végén keletkeztek, amikor Maximianus római császár - miközben a germán törzsek elleni hadjáratokkal volt elfoglalva - a gall származású Carausiust bízta meg az északi flotta irányításával, illetve a kalózok legyőzésével.

A hadvezér azonban pénzügyi szabálytalanságokat követett el, és a büntetés elkerülése érdekében időszámításunk szerint 286-ban vagy 287-ben császárnak kiáltotta ki magát, majd átvette Britannia és Észak-Gallia felett az uralmat.

A "hivatalos" császár egy másik hadvezérét, Constatius Chlorust küldte a rebellis imperátor ellen. Chlorus vissza is foglalta Galliát, és 293-ban már átkelőben volt Britanniába, amikor hírét vette, hogy Carausiust meggyilkolta a testőrparancsnoka. Utóbbi hadait végül 296-ban verték le a rómaiak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×