eur:
388.49
usd:
361.01
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A súlytól függ a depresszió és a szorongás

Nagyobb valószínűséggel lesznek szorongó és depressziós felnőttek a kis súlyú újszülöttekből. A későbbi mentális problémák kialakulásában szerepet játszhat az is, ha később érik el a fejlődési mérföldköveket, például idősebb korban tanulnak meg a gyerekek járni.

A brit kutatók a Biological Psychiatry című szaklapban írt tanulmányukban emlékeztettek arra, hogy a kis születési súly annak a jele, hogy a magzatot sok stressz érte az anyaméhben.

A kicsi súllyal született babáknál a későbbiekben egy sor egészségügyi probléma léphet fel - ezek közé tartozik a depresszió és a szorongás is.

A kutatók olyan emberek sorsát követték figyelemmel, akik 1946-ban születtek Nagy-Britanniában, és később depresszió, illetve szorongás miatt kezelték őket. Azt nem vették figyelembe, hogy koraszülöttként jöttek a világra - ezt az adatot ugyanis nem tartalmazzák a statisztikák.

Figyelembe vették viszont az érintettek szociális körülményeit, és azt is, mennyi stressz érte őket gyerekkorukban.

Megállapították, hogy azok, akik mentálisan a legrosszabb állapotba kerültek életük során, később értek el bizonyos fejlődési mérföldköveket, így például az átlagosnál később álltak fel, vagy kezdtek el járni.

Önmagában a kis súly még nem tragédia

Önmagában azonban az nem jelent okvetlenül problémát, ha valaki kis súllyal születik - figyelmeztetett a kutatást vezető Ian Colman. "A gondot az jelenti, ha valaki azért születik kis súllyal, mert a méhbeli fejlődéséhez nincsenek meg a megfelelő körülmények" - tette hozzá.

Ha egy kismamát sok stressz ér, akkor kevesebb vér jut a méhbe, a magzathoz nem jut elég tápanyag, emiatt nem fejlődik megfelelően - vagyis kisebb súllyal születik. A stresszhormonok is eljutnak a méhlepényen keresztül a magzathoz, ez pedig hatással lehet az idegrendszer fejlődésére.

A kutatók úgy vélik, hogy ennek eredményeként a magzat agya talán rosszul programozódik be, emiatt lesznek a kis súllyal született babák felnőttkorukban nagyobb eséllyel depressziósak és szorongók.

Az üzenet egyértelmű, fogalmazott Colman: mindenkinek jobban kell törődnie az állapotos nőkre, és mindent meg kell tenni azért, hogy minél kevesebb stressz érje őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×