eur:
391.94
usd:
366.68
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A nők helyett a butasága vihette sírba az ősembert

Egy nemrég megjelent amerikai tanulmány szerint a Neander-völgyi nők a férfiakhoz hasonlóan részt vettek a vadászatban, és a szülőképes korú asszonyok megfogyatkozása pecsételte meg az amúgy is veszélyeztetett emberfaj sorsát. Gyenis Gyula antropológus szerint azonban ezt egyelőre nem bizonyítja semmi, és valószínűbbnek tartja, hogy a homo sapiens jobb értelmi képességeivel kerekedett felül.

Az ELTE Embertani Tanszékének antropológusa az InfoRádiónak elmondta: a kutatókat és a téma iránt érdeklődőket mindig is foglalkoztatta az ember eredete, az evolúció híveinek szükségük volt olyan leletekre, amely a mai ember elődje lehet, de a csontváza különböző.

Ezt találták meg 1856-ban a németországi Düsseldorf közelében lévő Neander-völgyben - tette hozzá Gyenis Gyula. (Arra ugyanakkor még nem találtak meggyőző bizonyítékot a kutatók, hogy a két embertípus keveredett volna, vagyis a Neander-völgyieket nem tekinthetjük őseinknek.)

A szakember kitért arra is, hogy a 19. század második felében a Neander-völgyi embert végtelenül primitív, brutális, buta lénynek képzelték, de aztán az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy ők is emberek voltak, szervezett csoportokban éltek, megvolt bennük a közösségi összetartás, az empátia egymás iránt.

Ezt például onnan tudjuk, hogy megtalálták egy olyan, felnőtt korában elhunyt férfi csontvázát, akinek a jobb karját még gyermekkorában amputálták, ezzel együtt benntartották a csoportban - fejtette ki az antropológus, hozzátéve: a temetkezési szokásaik is a közösségi tudat meglétét mutatják.

Gyenis Gyula közölte: a Neander-völgyiek kihalásáról nagyon sokféle elmélet született, ő azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy nem voltak olyan okosak, mint a velük egy területen élő homo sapiens, az eszközeik például nem voltak olyan széles spektrumúak.

Az amerikai tudósok által felállított teóriáról, miszerint a nők vadászatban való részvétele pecsételte meg a Neander-völgyiek sorsát, a szakember azt mondta: ez az elmélet egyelőre lóg a levegőben, nincsenek olyan bizonyítékok - például a vadászat közben elszenvedett végzetes sérülést mutató női csontvázak -, amelyek alátámasztanák.

Hanganyag: Boros Panna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×