eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hogyan mentsük meg a Földet, ha az élővilág 90 százalékát nem ismerjük?

Az emberiség sötétben tapogatózik, a földi élővilág nagy része ugyanis ismeretlen. A legtöbb ember ugyan különbséget tud tenni a különböző bogyók, fák vagy a bokrok között, a növény- és állatvilág jelentős részét azonban még a kutatók sem ismerik.

Carl Linneaus svéd tudós majdnem háromszáz évvel ezelőtt, 1735-ben jelentette meg első gyűjteményét az állatok és a növények osztályozásáról. A kötet akkor 13 oldalas volt, a kutató pedig ebben már felvázolta osztályozási rendszerét az állatok és növények besorolására, amely máig a tudományos rendszertan alapja.

Azóta évszázadok teltek el, a Harvard Egyetem egyik biológusa szerint azonban sokat nem jutottunk előre: a kutatók máig csak az földön élő fajok mindössze 10 százalékát ismerik.

Egy ismeretlen bolygón élünk - fogalmazott Edward O. Wilson. Mint mondta, az emberiség, miközben megpróbálja helyreállítani a felborult ökoszisztémát, szinte sötétben tapogatózik. Szerinte mindez olyan, mint ha egy orvos úgy próbálná meggyógyítani a páciensét, hogy mindössze az emberi szervek 10 százalékát ismeri.

A kutató abból az alkalomból beszélt erről, hogy Linneaus korszakalkotó alkotását ismét megjelentették reprint kiadásban. A tudós szerint épp ennyire átütő lehet a mai kutatók azon törekvése egy internetes lexikon létrehozására, az Encyclopedia of Life, amelynek kitalálói gigantikus tervet fogalmaztak meg. A világhálón akarják összegyűjteni azokat az ismereteket, amelyeket a földön élő állat- és növényfajokról tudnak.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×