eur:
389.33
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyszerű diétával lassítható a rákos daganatok növekedése

Lelassította az egerekben a prosztata tumor növekedését a szénhidrátban szegény diéta. Ennek amerikai kutatók szerint valószínűleg az a magyarázata, hogy a kevesebb szénhidrát hatására csökken a szervezetben az inzulin termelése.

Ha a hatás hasonló az embereknél is, akkor hatalmasat sikerül előrelépni a prosztatarák kezelésében, ráadásul egy olyan módszerrel, amelyet bárki könnyedén képes betartani - diétával - hangsúlyozta a kutatást vezető Stephen Freedland, a Duke Egyetem orvosi központjának urológusa.

Azt már korábbi kutatások kimutatták az egereknél az összefüggést az inzulin és az inzulinszerű növekedési faktor (IGF), valamint a prosztata tumorok növekedése között. A kutatók azt vizsgálták, lassítható-e a daganat növekedése az inzulin és az IGF szintjének csökkentésével.

Három csoportra osztották az egereket, és összehasonlították, milyen mértékben növekedett a daganat azoknál, amelyeket alacsony szénhidráttartalmú, illetve alacsony zsírtartalmú, de szénhidrátban gazdag ételekkel etettek. A harmadik csoport zsírban és szénhidrátban is gazdag "nyugati diétát" tartott.

Kiderült, hogy az első csoport egyedeinél volt a legkisebb a daganatok mérete, és ezek az állatok éltek a legtovább is. Az alacsony zsírtartalmú, de szénhidrátban gazdag diéta miatt nagyobbak lettek a daganatok, és csökkent az egerek élettartama, de a legrosszabbul a harmadik csoportba tartozó rágcsálók jártak: az ő daganataik voltak a legnagyobbak, élettartamuk pedig a legrövidebb.

Míg az inzulinszint a szénhidrát- és zsírszegény diéta eredményeként is csökkent, a daganatok növekedését befolyásoló IGF szintje csak a szénhidrátban szegény táplálékot fogyasztó egereknél lett alacsonyabb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×