eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megtalálták a hatásos fegyvert a "szuperbaktériumok" ellen

A vulkáni agyag lehet az a fegyver, amellyel sikerülhet legyőzni a "szuperbaktériumokat", így például az antibiotikomoknak ellenálló Staphylococcus aureust (MRSA) és az Escherichia colit (E-coli). A legújabb kutatásokból ugyanis kiderült, hogy az úgynevezett francia zöld agyag 24 óra alatt a szuperbaktériumok 99 százalékát elpusztítja.

A felfedezés a kutatók reményei szerint elvezethet egy olyan antibiotikum kifejlesztéséhez, amely elpusztíthatja a "szuperbaktériumokat", s ezzel több tízezer ember életét menthetik meg minden évben világszerte.

Az első laboratóriumi kísérletek igen bíztatóak, az agyag ugyanis 24 óra alatt elpusztította a baktériumokat, miközben ugyanezen időszak alatt a nem kezelt MRSA-tenyészet a 45-szörösére nőtt. Az agyag ráadásul többféle halálos baktérium - például a szalmonella és a húsevő baktérium - ellen is hatásos.

A baktériumokban nagyrészt azért alakult ki az antibiotikum-rezisztencia, mert sokan csak addig szedik a gyógyszert, amíg rosszul érzik magukat. Az antibiotikumokból pedig mindig be kell szedni az előírt adagot, különben a célba vett baktérium "megismeri" a gyógyszert, és alkalmazkodik hozzá, így megerősödve és ellenállóbban terjed tovább.

A buruli-fekély ellen bevált

A nagyrészt szmektitet és illitet tartalmazó francia zöld agyag jótékony antibakteriális hatását Line Brunet de Course fedezte fel. A francia orvosnő a buruli-fekély kezelésére használta az agyagot Elefántcsontparton és Guineában, tapasztalatairól pedig 2002-ben számolt be az Egészségügyi Világszervezetnek, amely az eredményeket ugyan "figyelemre méltónak" minősítette, de nem adott anyagi támogatást a további vizsgálatokhoz.

A doktornő halála után a fia, Thierry keresett valakit, aki folytatná a kutatást, és végül Lynda Williams, az Arizonai Állami Egyetem munkatársa vállalta a munkát. A kutatás eredményéről hétfőn számolt be munkatársával együtt az Amerikai Geológiai Társaság denveri éves tanácskozásán.

Azt ugyan még nem tudják pontosan, milyen módon pusztítja el az agyag a baktériumokat, de az ásványszakértő Williams szerint elképzelhető, hogy nem egy összetevője a halálos a baktériumok számára, hanem a különböző összetevők és a kémiai körülmények együttesen teszik ki olyan átfogó támadásnak a baktériumot, amelynek az nem képes ellenállni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×