eur:
388.84
usd:
361.36
bux:
68587.77
2024. május 7. kedd Gizella

Forradalmi áttörés a fogamzásgátlásban: tabletta helyett tapasz

Nem jár majd mellékhatásokkal az új fogamzásgátló tapasz, amelyet amerikai kutatók fejlesztenek. A szer azáltal akadályozza a megtermékenyítést, hogy blokkolja a folyamatért felelős gént.

A hagyományos hormonális fogamzásgátlók súlyos mellékhatásokkal járhatnak: hangulatingadozást, hízást, fáradtságot, fejfáját, a libidó csökkenését, hosszabb távon pedig akár agyvérzést és rákot is okozhatnak.

A forradalmian új tapasz azonban nem jár mellékhatásokkal, ezért az áttörést az orvosok és a családtervezéssel foglalkozó szervezetek is üdvözölték. A szer azonban egyelőre még nem kapható, piacra kerülésére akár egy évtizedet is várni kell még.

A súlyos mellékhatások ellenére csak Nagy-Britanniában 3,5 millió nő szed hormonális fogamzásgátló tablettát. Az új szer azonban nem hormon-alapú, hanem a ZP3-as protein termeléséért felelős gént blokkolja. Így a spermium nem juthat be a petesejtbe.

RNS-interferencia

A bostoni kutatók az American Society for Reproductive Medicin washingtoni konferenciáján számoltak be eredményeikről. Kutatásaik ribonukleinsav-interferenciára alapultak - ezzel a módszerrel kikapcsolhatóak bizonyos gének. Az RNS-interferencia kutatásáért kapta meg tavaly az orvosi Nobel-díjat az amerikai Andrew Fire és Craig Mello.

"Az 1950-es években három lehetőség volt a fogamzásgátlásra: a hormonok, a méhen belülre felhelyezett eszközök és a pesszárium. Azóta valóságos bio-molekuláris forradalom zajlott le az orvostudományban, de ez a három módszer még mindig általános" - hangsúlyozta a kutatást vezető Zev Williams.

Reményei szerint az állatkísérletekkel 3-5 éven belül végeznek, de ahhoz, hogy embereken is teszteljék az új tapaszt, még legalább tíz évnek kell eltelni. Azért választották a tapaszt és nem a tablettát, mert az RNS-interferencia az eddigi feltételezések szerint nem hat a gyomron keresztül.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×