eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Huszonöt füstmentes év után gyógyulhat meg a szervezet

Visszafordíthatatlan genetikai elváltozásokat okoz a dohányzás - állapították meg a kanadai Brit Columbia Rákkutató Központ kutatói, akik a jelenleg és a régebben dohányzók tüdejéből vett minták alapján hasonlították össze az egyes gének aktivitását. Tolnay Edina, a Pest-megyei Tüdőgyógyintézet orvos-igazgatója a hírre reagálva azt mondta az InfoRádiónak: a dohányzás károsítja a DNS egyes szakaszait, és ezt a szervezet egy idő után már nem vagy csak több évtized múlva tudja kijavítani.

A tartós dohányfüst maradandó genetikai elváltozásokat okoz a tüdőben - mondta az InfoRádiónak a Pest-megyei Tüdőgyógyintézet orvos-igazgatója.

Tolnay Edina kiemelte: a dohányfüstben több mint négyezer kémiai anyag van, és ebből négyszáz rákkeltő.

A mutációk a DNS-ek különböző szakaszain keletkeznek. A szervezet egy ideig ki tudja vágni a hibás, és esetleg daganat kialakulását okozó génszakaszokat, de a hosszú és tartós kitettség átlépheti azt a határt, amit képes kompenzálni a szervezet - fejtette ki az orvos-igazgató.

Tolnay Edina elmondta: a sejtszinten történt elváltozások akár évtizedekig megmaradhatnak, vagyis a dohányzásról való leszokás után is megmaradhatnak a káros hatások.

A kutatások szerint azoknál térhetnek vissza a védő elváltozások, akik több mint 25 éve letették a cigarettát, és hasonló módon működnek a sejtek, mintha egyáltalán nem dohányzott volna.

A nem dohányzók tüdejében olyan génszakaszok is működnek, amelyek a dohányosok tüdejében nem - jegyezte meg a Pest-megyei Tüdőgyógyintézet orvos-igazgatója.

Tolnay Edina hozzátette: már vannak olyan terápiás lehetőségek, amelyek során a génhibákat célozzák meg a gyógyszerekkel, és csak azokat a sejteket pusztítják el, ahol a génhiba van.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×