eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Különösen sok hurrikánt jósolnak a szakértők

A globális felmelegedés is okolható a Föld egy részén tapasztalható szélsőséges időjárásért - állítja legújabb tanulmányában a brit Királyi Tudományos Társaság. A kutatók úgy találták, hogy a melegebb tengervíz hatására az elmúlt évszázadban megkétszereződött a hurrikánok száma.

Melegebb tengervíz és változó szélirányok - a brit Királyi Tudományos Társaság szerint ez az oka annak, hogy az elmúlt száz évben kétszer annyi hurrikán volt, mint korábban. A most megjelent tanulmány készítői szerint a háttérben a globális felmelegedés áll.

A legutóbbi, különösen nagy visszhangot kiváltott vihar a 2005-ös Katrina hurrikán volt, amely tömeges halált és tetemes anyagi kárt okozott New Orleans városában. Az elemzés szerint különösen a 80-as évek óta gyakoribb a viharnak ez az extrém fajtája. 1900-1930-ig évente átlag négy atlanti hurrikánt regisztráltak, a harmincas és negyvenes évek között már ötöt, 1995 és 2005 között pedig már tizet. Emellett megnőtt a trópusi viharok száma is.

Vannak még szkeptikusok

Vannak olyan tudósok, akik szerint a hurrikánok ciklikus jelenségek, és nem lehet őket egyértelműen a klímaváltozáshoz és főleg az emberi tevékenységhez kötni. Megjegyzik azt is, hogy a 20. század első néhány évtizedének adatai nem megbízhatóak.

Például senki sem tudta nyomon követni az óceán közepén kialakuló, majd az erejét még a tengeren elvesztő ciklonokat, mert légi megfigyelést csak a negyvenes, műholdast pedig csak a hetvenes évektől folytattak.

Az ember a felelős?

Az amerikai Atmoszférakutató Központ által készített, és a brit Királyi Társaság által kiadott jelentés azonban éppen azt állítja, hogy a légkörbe juttatott gázok miatt az emberiség felelős a pusztító viharokért.

Dr. Greg Holland, a központ kutatásvezetője azt mondta:"az elmúlt évtized hurrikánjainak több mint a fele a globális felmelegedés eredménye." Ezt a vélekedést erősítette meg az idén az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága is.

A testület által kiadott dokumentum szerint, "inkább valószínű, mint sem", hogy az emberi tevékenység is felelős az egyre intenzívebb hurrikánokért. A BBC megjegyzi, hogy szakértők erre az évre különösen mozgalmas hurrikán évadot jósolnak, mert kilenc nagy vihart jeleznek előre.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×