eur:
388.97
usd:
361.23
bux:
68685.2
2024. május 7. kedd Gizella

Képesek vagyunk tudatosan felejteni

Az emberek képesek elfojtani a fájdalmas, érzelmileg felkavaró emlékeiket - erősítették meg tudósok, akik szerint felfedezésük segíthet a poszt-traumás stresszbetegség kezelésében.

A tudósok során azt tapasztalták, hogy a kísérleti alanyokban egyszerűen kikapcsolt az emlékek és az érzelmek feldolgozásáért felelős agyi terület.

A kísérletben 18 önkéntes vett részt, akiknek megtanították, hogy gondolatban egyes emberi arcokról készült képeket összekapcsoljanak más, autóbalesetek áldozatairól vagy sebesült katonákról készült fotókkal.

A képeket tucatszor mutatták meg nekik, majd arra kérték őket, hogy felejtsék el, vagy emlékezzenek a felkavaró jelenetekre, és azokra a fotókra, amelyeket összekapcsoltak velük.

Amikor megpróbálták elfelejteni a zavaró képet, aztán utoljára ránéztek az ahhoz tartozó portréra, képtelenek voltak felidézni, az esetek 50 százalékában nem tudták megmondani, hogy az arcképről korábban mire asszociáltak.

Kikapcsolt területek

A tudósok a kísérlet közben funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó berendezés (fMRI) segítségével figyelték az alanyok agyműködésének változásait.

Azt tapasztalták, hogy a résztvevők agyának frontális lebenye - amely a komplex gondolatokért és tettekért, döntésekért felelős - működésbe lépett, és kisebb mennyiségű információt küldött a látókéregbe, ahol a képek feldolgozása történik.

Emellett az agykéreg, ahol az emlékek képződnek, és az amygdala, az érzelmek kifejezését szabályozó agyterület is kikapcsolt.

A kutatók egyike, Brendan Depue elismerte: még messze vannak attól, hogy felfedezésüket a pszichiátriai gyakorlatban is fel lehessen használni, mivel az kísérletben tapasztaltnál mélyebb, személyes traumákat nyilvánvalóan sokkal nehezebb feldolgozni és elfelejteni.

A szakember ennek ellenére úgy látja, hogy idővel, ha nem is teljesen elfelejteni, de az emlékek intenzitását csökkenteni lehet majd egy, a kutatás eredményeinek felhasználásával kidolgozott módszerrel.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×