eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Aranyérmes találmányok

Két magyar találmány is aranyérmet szerzett a vasárnap véget ért 35. Genfi Találmányi Szalonon. Az új típusú biodízel és egy háromdimenziós orvosdiagnosztikai képalkotó eljárás mellett mindössze öt magyar találmány versenyzett. A Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára az InfoRádiónak elmondta, azért tudtak csak hét találmányt nevezni, mert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal átszervezésével leálltak a pályázatok.

Míg Magyarország hét, Románia negyven felfedezést mutatott be a 35. Genfi Találmányi Szalonon - mondta a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára.

Vedres András kiemelte: mivel megszűnt a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal kormányhivatali státusza, így az innovációs támogatási pályázati formák leálltak, és nem tudtak több találmányt benevezni a versenyre.

Az egyik aranyérmet Thész János, Boros Béla és Király Zoltán találmánya, az új típusú biodízel nyerte meg - közölte Vedres András. A főtitkár kifejtette: az eljárás lényege, hogy a kiinduló anyagból úgy készítenek biodízelt, hogy a melléktermék, a glicerin is fűtőanyaggá alakul át.

A másik elismerést a veszprémi kórház mérnöke, Pimper István számítógépes találmánya, egy orvosdiagnosztikai képalkotó módszer szerezte a versenyen - tette hozzá Vedres András. Elmondta, hogy az eljárással a röntgen-, CT- és ultrahangképekből lehet előállítani egy háromdimenziós képet, majd egy speciális lapra nyomtatva megjeleníteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×