eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Halálos veszélyben a csodaszép növény

A Föld összes magnóliafajának fele kihalhat a természetben - állítják a szakértők, hiszen a szép és fontos növények természetes élőhelyét veszély fenyegeti.

A bolygónkon megtalálható 245 magnóliafajból 131 tűnhet el, hacsak nem tesznek lépéseket a megőrzésük érdekében - derült ki egy, két növényvédelmi szervezet által kiadott dokumentumból.

A növények természetes élőhelyeit az emberek általában azért pusztítják el, hogy megművelhető földterületekhez jussanak.

"Ez valóságos tragédia lenne, hiszen ezek a növények fontos megélhetési forrást jelentenek, emellett csodálatos szépségű fákat vesztenénk el" - mondta az egyik szervezet képviselője.

A legkorábbi

A magnólia egyike az emberiség által legrégebben művelt, virágos növényeknek. Néhány, kínai templomok közelében élő példány akár 800 éves is lehet.

Amellett, hogy a magnólia a kert dísze, élelmiszerforrás és a gyógyszeripar is használja - mondta a brit királyi kertészeti szervezet kurátora, aki hozzátette: a növény törzse remek faanyag.

A magnóliák léte azonban nem csak ezért fontos: a növény hatékonyan jelzi azt is, hogy milyen állapotban van természetes élőhelye.

Begyűjtenék őket

Ázsiában található az ismert magnóliafajok kétharmada, ennek 40 százaléka pedig Kína déli részén honos, a kutatás szerint azonban minden Kínában, természetes környezetében elő magnóliafaj veszélyeztetett, de nincs ez másképp az amerikai kontinensen megtalálható példányokkal sem.

A növényvédelmi szervezetek azon dolgoznak, hogy megváltoztassák a helyzetet, ehhez pedig az is szükséges, hogy kiderítsék, pontosan mely fajok példányait kell még arborétumokba és botanikus kertekbe telepíteniük ahhoz, hogy a növények genetikai állománya fennmaradjon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×