eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Mikrohullámmal olvaszthatják az óriási tintahalat

Valószínűleg egy ipari méretű mikrohullámú sütőt használnak majd a februárban, az Antarktisz közelében kifogott hatalmas tintahal kiolvasztásához.

A feladat nem egyszerű: egy féltonnás állatot kell kiolvasztani a belső részekkel együtt, ugyanakkor nem szabad, hogy közben a külső részei roncsolódjanak. A tintahalat azóta fagyasztva tartják, amióta új-zélandi halászok februárban kifogták a Déli-sarkhoz közeli vizekből.

A tudósok szeretnék minél hosszabb ideig megőrizni a maradványokat, mivel azok eddig hozzáférhetetlen információkkal szolgálhatnak a nagy mélységben élő állatokról.

Steve O'Shea tintahalszakértő emlékeztetett rá, hogy a Mesonychoteuthis hamiltoni fajhoz tartozó példány tíz méter hosszú, és a korábban becsültnél is nehezebb, 495 kilogramm.

A szakember szerint több napba is beletelhet, amíg a hatalmas állat teljesen felolvad, és félő, hogy a külső részek addigra rothadni kezdenek. Szerinte az egyik megoldás egy olyan ipari méretű mikrohullámú sütő lehet, amelyet egyebek mellett faanyagok kezelésére is használnak.

A jelenleg az új-zélandi nemzeti múzeumban tárolt állatról a tudósok azt tartják, hogy messze a legnehezebb óriás tintahal, amelyet valaha kifogtak. A szakemberek remélik, hogy konzerválni tudják a testet, és később kiállíthatják.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Ki korán kel, győzelmet lel: a magyar csapat ötgólos hátrányból jött fel, és Simon Petra góljával 25-24-re verte a brazilokat a párizsi olimpia csoportkörének második fordulójában.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×