eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kutatók: nem segít a kávé a rendszeres fogyasztókon

Úgy érzi, hogy a reggeli kávé lendületet ad a napjának? Ha rendszeres fogyasztó, akkor tudósok szerint ez csupán érzéki csalódás, és az elvonási tünetek enyhítéséből fakad.

A Bristol Egyetem szakemberei korábbi kutatások eredményeit feldolgozva arra a megállapításra jutottak, hogy a rendszeres kávéfogyasztók valójában nem lesznek éberebbek a feketétől, az éjszaka kialakuló elvonási tünetek eltüntetésével csupán a normális éberségi szintjüket érik el.

A Brit Táplálkozástudományi Társaság (British Nutrition Foundation) konferenciáján ismertetett eredmények szerint a koffeinnek köszönhetően csupán a ritkán kávézók lesznek éberebbek a szokásosnál.

A kutatást vezető Peter Rogers professzor elmondta: "Lendületet érzünk magunkban a reggeli csésze kávé után, de ez minden bizonnyal csak az elvonási tünetek eltűnésének köszönhető".

Az éberség, amit ilyenkor érzünk, csak visszatérést jelent a normális szinthez - tette hozzá.

Peter Rogers arra is kitért, hogy a koffeinnek azért van valódi pozitív hatása is, például hozzájárul az idősek szellemi hanyatlásának megelőzéséhez.

A Brit Kávészövetség reagálásában érdekesnek minősítette a tanulmányt, de - cseppet sem meglepő módon - vitába szállt a megállapításaival.

"A vitának két oldala van, és más eredmények azt sugallják, hogy a közepes kávéfogyasztás, napi öt-hat csésze biztonságos és jó hatással van az éberségre és a teljesítményre még a rendszeres fogyasztók esetében is" - érvelt Zoe Wheeldon, a szövetség képviselője.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×