eur:
395.08
usd:
370.9
bux:
65135.27
2024. április 19. péntek Emma

A sovány gyermekek nagyobb eséllyel lesznek depressziósok

Nagyobb eséllyel alakul ki később a depresszió, ha egy lánygyermek két és fél kilogrammnál kisebb testsúllyal születik - derül ki egy amerikai felmérésből.

A Duke Egyetem kutatói által végzett felmérésben ezernégyszáz, kilenc és tizenhat év közötti lányt vizsgáltak.

A megállapítások szerint a kisebb testsúllyal világra jött gyermekek körében több mint négyszer gyakoribb, hogy depresszióban szenvednek későbbi életük során.

A 2,5 kilogrammnál kisebb testsúllyal született lányok 38 százaléka, míg a normális testsúllyal világra jöttek csupán 8,4 százaléka tapasztalt depressziót legalább egyszer 13 és 16 éves kora között.

A különbség még nagyobb, ha a rendszeresen depresszióban szenvedőket nézzük: a normális súllyal született lánygyermekek 3,4 százalékával szemben a soványan világra jöttek 23,5 százaléka vélte magán felfedezni a betegség tüneteit.

A vizsgálatban szereplő fiúgyermekek mindössze 4,9 százalékánál alakult ki a depresszió a testsúlytól függetlenül.

A kutatók még további vizsgálatokat végeznek, hogy megtalálják a kapcsolatot a testsúly és a depresszió között.

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a kis testsúllyal született gyermekek nehéz életkörülmények közé jönnek a világra, így nagyobb a depresszió kialakulásának az esélye, míg a másik indok az lehet, hogy a depressziós anyák a terhesség alatt is dohányoznak, és alkoholt fogyasztanak, ez pedig a gyermekük fejlődését is kedvezőtlenül befolyásolja.

A kutatások ezt a két magyarázatot eddig nem igazolták teljességgel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×