eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Izzadsággal is terjed a halálos kór

A sportolók a verseny közbeni érintkezéskor könnyen megfertőződhetnek a hepatitis B vírussal, ugyanis a kór az izzadsággal is terjedhet - mutatták ki török kutatók.

A tudósok szerint bizonyos körülmények között egy fertőzött ember izzadsága a hepatitis B vírusnak ugyanakkora szintjét tartalmazza, mint a vér. A felmérésben hetven, olimpián is járt birkózót vizsgáltak, és közülük nyolcnak az izzadságában mutatták ki a vírust, bár mindegyikük tünetmentes volt.

A sportolóknak egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, és ebből kiderült, hogy edzésen vagy a versenyeken gyakran érintkeznek vérző ellenféllel, ami még nagyobb fertőzési kockázatot jelent.

Az izmiri egyetemi tudósai szerint a sportversenyeken be kellene vezetni a kötelező vizsgálatot, mert a hepatitis nagyobb veszélyt jelent annál, hogy figyelmen kívül lehetne hagyni.

Brit tudósok ugyanakkor úgy vélik, az izzadsággal történő megfertőződés esélye csekély a vírusok vér útján való terjedéshez képest.

A hepatitis B a májat támadja meg, és a megfertőzöttek öt százalékánál komoly problémákat, májrákot vagy májzsugorodást is okozhat. A tünetmentes vírushordozók és a krónikus betegek évekig is fertőzőképesek lehetnek.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×