eur:
393.73
usd:
368.92
bux:
65730.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Jöhet a vízhajtású autó

Amerikai és izraeli kutatók kísérletei azzal kecsegtetnek, hogy az évtized végére elkészülhet az abszolút környezetbarát, vízzel hajtott autó. Az egyik probléma, hogy a rendszer működéséhez szükséges bór nagyon drága.

Ha csupán az égési folyamatot nézzük, a hidrogén ideális üzemanyag, ugyanis elégetésekor csak víz keletkezik. A hirdogént viszont vízből csak nagyon energiaigényes elektrolízissel lehet kinyerni.

A gáz halmazállapotú vagy cseppfolyós hidrogén tárolásához pedig meglehetősen nagy tartályok kellenek, tehát üzemanyagnak nem éppen ideális.

A megoldás: víz és bór

A megoldást most a minnesotai egyetem és az izraeli Weizmann intézet kutatói kémiai reakciókban látják. Õk konkrétan vizet és bórt használnak. Az régóta ismert, hogy a nátrium és a kálium vízzel heves reakcióba lép, melynek során hirdogén szabadul fel.

A bór is hasonlóképpen, csak kevésbé hevesen reagál a vízzel és olyan ütemben szabadul fel a hidrogén, ami elegendő egy autó meghajtásához. Az elképzelés szerint por alakú bórra engednék rá a vizet, és ebből - néhány száz fokos hőmérsékleten - hidrogén és bór-oxid keletkezik.

Zárt rendszerben működhet

A reakció beindításához a vízgőzt több száz fokra kell melegíteni, viszont ha egyszer beindult, a folyamat annyi hőt termel, hogy önfenntartó marad. A felszabaduló hidrogén egy kis részét pedig el lehet tárolni a következő beindítás felfűtésére.

A kutatók számításai szerint 45 liter víz és 18 kilogramm bór öt kilogramm hidrogént szolgáltatna, aminek fűtőértéke negyven liter benzinnek felel meg.

A motorból a hidrogén elégése után keletkezett vizet pedig akár fel is lehet fogni, így gyakorlatilag zárt rendszerben működhetne a folyamat, csak az oxidálódott bórt kellene időnként cserélni.

Egy adag áráért 25 ezer liter benzint vehetünk

És itt van a gond, aminek megoldását a tudósok az évtized végére ígérik. A legolcsóbb tiszta bórnak is két dollár grammja, vagyis 18 kilogramm ára 36.000 dollár, azaz mai árfolyamon hét és fél millió forint.

Ennyi pénzért egy felső-középkategóriás autót vagy 25.000 liter benzint vehetünk. Az amerikai és izraeli tudósok most egy olyan, olcsó és környezetkímélő eljárást keresnek, amivel a bór-oxid visszaalakítható bórrá.

A New Scientist tudományos folyóirat szerint az első vízhajtású autó prototípusa 2009-re készül el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×