eur:
390.26
usd:
364.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A jövőben biztosan tudjuk, mikor lesz árvíz?

Magyarország csatlakozott a Földmegfigyelési Csoporthoz, amelyben 64 ország és az Európai Bizottság dolgozik az elmúlt időszak természeti csapásainak értékelésén, és az újabb természeti katasztrófák minél korábbi előrejelzésén. Magyarország számára ez például akár azt is jelentheti, hogy a következő árvizekre már korábban el tudnak kezdeni felkészülni a szakemberek.

A világ számos területe szenved az elmúlt időszakban bekövetkezetett nagy globális változásoktól. Magyarországon például megnőtt az árvízveszély - mutatott rá az informatikai tárca EU ügyekkel foglalkozó főosztályának vezetője.

Erényi István az InfoRádióban elmondta: a Földmegfigyelési Csoport munkájában 64 ország és az Európai Bizottság vesz részt, annak érdekében, hogy közösen próbálják megérteni: milyen éghajlatváltozások zajlanak a földön, és megpróbálják minimalizálni a folyamatok hatását.

Számos globális megfigyelőrendszer működik, amelyekben több mint 20 magyar intézmény is részt vesz. Az elmúlt 3-4 évben a csoport tagjai felismerték, hogy ha ezeknek a rendszereknek a megfigyeléseit egymás mellé teszik, összevetik, sokkal inkább láthatóvá válik, hogy mi várható a jövőben - hangsúlyozta Erényi István.

A főosztályvezető lényeges elemként emelte ki, hogy az együttműködésben a nem EU-tagállam, de például árvízvédelmi szempontból fontos környező országok is részt vesznek, ami lehetővé teszi a védekezés összehangolását is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×