INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Csak hisztivel tudnak kommunikálni?

Infostart / InfoRádió
A túl sok tévénézés, illetve a közös családi étkezések és más programok hiánya miatt egyre rosszabbul kommunikálnak a kisgyerekek. Vannak olyan 4-5 évesek, akik az óvodában azért kapnak hiszti-rohamot, mert máshogy egyszerűen nem tudják kifejezni magukat - állítja egy brit jelentés.

A gyerekek alapvető készségeinek fejlesztését vizsgáló brit ügynökség, a Basic Skills Agency szerint sok szülő nem látja értelmét gyerekénél a beszédfejlesztésnek, és inkább az írásra és olvasásra koncentrál.

A családok ráadásul egyre kevesebb időt töltenek együtt, gyakran még a közös étkezések is elmaradnak.

Miután a gyerekek szobájának is lassan alapvető felszerelése a televízió, a családok már tévét sem néznek együtt. Az előre néző gyerekkocsik elterjedésével pedig már egészen kiskorban is nehezebbé válik a kommunikáció a szülőkkel.

A jelentés szerint a beszédfejlődésben való visszamaradás leginkább a hátrányos helyzetű gyerekeket sújtja Nagy-Britanniában, csakúgy mint az Egyesült Államokban.

Egy, az 1990-es évek közepén készült amerikai felmérés szerint iskolás korra egy felsőfokú végzettségű szülőkkel rendelkező gyerek összesen 50 millió szót hallott, egy munkás osztálybeli család gyereke 30 milliót, míg a segélyeken élő szülők gyermeke csupán 12 millió szót ismerhetett meg otthon.

A címlapról ajánljuk