eur:
395.15
usd:
371.79
bux:
66246.5
2024. április 16. kedd Csongor

"A hulladék-DNS lesz a legnagyobb szenzáció"

A gének csak a valószínűséget határozzák meg, sohasem az ember sorsát - mondta el az InfoRádiónak Falus András immunológus, akit az államfő Széchenyi-díjjal tüntetett ki.

A Semmelweis Egyetem kutatója hozzátette: őt teljesen lenyűgözte a genetika és a genomika, valamint az informatika találkozása az utóbbi egy-két évben, hiszen mechanikus és élő tudomány soha ilyen hatékonyan nem segítette még egymást.

Falus András hangsúlyozta: a genetikai tudás bővülésével is csak valószínűségről, nem pedig sorsról beszélhetünk a betegségek előrejelzésével kapcsolatban; a környezet és az örökölt tulajdonságok mindig együtt hatnak.

Az immunológus elmondta: jelenleg immun-informatikai kutatásokkal foglalkozik, ezen belül különösen a gyermekek asztmájának előre jelezhetőségével, illetve rákkutatással - kiben, milyen hatásra alakulnak ki daganatok, és ezt hogy lehet előre jelezni.

Az egyetemi kutató szerint az elkövetkező tíz év legnagyobb tudományos szenzációja az emberi genom "hulladék-DNS-ének" feltérképezése, szerepének megfejtése lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×