eur:
395.41
usd:
372.34
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

"Szőrös" rákot találtak a Csendes-óceánban

Tengerbiológusok egy olyan új rákfélét találtak a Csendes-óceán déli részén, amely emlékezetet ugyan a homárra, de ollóit selymes szőrnek tűnő szálak borítják. Az állat annyira különbözik az eddig ismert fajtáktól, hogy új rendszertani családot kellett létrehozni számára.

Egy amerikai vezetésű tudóscsoport még tavaly találta meg az állatot 2.300 méteres mélységben, a Húsvét-szigetektől 1.500 kilométerre délre - írja Michel Segonzac, a Francia Tengerkutató Intézet munkatársa a párizsi Természettudományi Múzeum lapjában.

Az állatka fehér, 15 centiméter hosszú, ollóit hosszú, szőrhöz hasonló szálak borítják. A szemei helyén csak egy elcsökevényesedett membrán van, így a latinul Kiwa hirsuta névre keresztelt állatka vak.

Bár évente rengeteg eddig ismeretlen élőlényt fedeznek fel a világ óceánjaiban, az ritka, hogy új rendszertani családra van szükség a besoroláshoz.

A "szőrös" rákféle számára létrehozott taxonómiai családot Kiwaidának nevezték el. Kiwa a rákok istene a polinéz mitológiában.

A búvárexpedíciót a kaliforniai Monterey Bay Aquarium kutatóintézete szervezte.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×