INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

Magyarországnak is lesz geoparkja

Infostart / InfoRádió

A Balaton környékén jön létre Magyarország első úgynevezett geoparkja, amely a térség földtani és felszínalaktani értékeit mutatja be úgy, hogy eközben a környezetet nem éri kár.

A létesítménynek helyet adó Bakony és a Balaton környéke Magyarország egyik legveszélyeztetettebb területe.

A geopark elnevezés nem csak egy újabb területi védettségi kategóriát jelent - hangsúlyozta a Balatoni Nemzeti Park munkatársa.

Találunk majd benne geológiai tanösvényt, amelyen táblák sokasága mutatja be a térség kőzeteit. A park képes a térség gazdasági felemelkedését szolgálni anélkül, hogy a környezet károsodna.

A park csaknem 1.300 négyzetkilométeren, a Bakonyban és a Balaton-felvidéken jön létre. Bemutatja a térség kőzeteit, és sziklaalakzatait.

A Balatoni Nemzeti Park Igazgatóságának célja, hogy minél jobban összehangolja a helyi turisztikai vállalkozásokat, az önkormányzatokat, a civil szervezeteket és az oktatási intézményeket is - mondta el az InfoRádióban a nemzeti park barlangtani és geológiai felügyelője.

A geotúrák szervezésében a helyi vállalkozások, vagy oktatási intézmények is bekapcsolódhatnak - közölte Borbély Barnabás.

A létesítmény központja Hegyestűn lenne, ahol jelenleg is van egy geológiai bemutatóhely, de Csopakon és a tapolcai tavasbarlangnál is információt kaphatnak a turisták.

Az európai geopark hálózat 2000-ben négy taggal alakult, mára azonban 25 résztvevőre bővült.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018