eur:
390.24
usd:
364.25
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Egyre nagyobb üzlet a méhkölcsönzés

Nincs elég méh az Egyesült Államokban az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági exporttermékének számító mandula beporzásához. Mandulavirágzáskor már így is az ország egész területéről szállítanak Kaliforniába méheket, de ahogy nő a mandula-termesztés, úgy lesz egyre súlyosabb a méhhiány.

A világ mandula-termésének 80 százalékát Kalifornia adja ahol jelenleg 220 ezer hektáron termesztik a csonthéjas gyümölcsöt.

A mandulával beültetett terület azonban az állam mandula terméktanácsának igazgatója, Dan Cummings szerint az elkövetkező öt évben másfélszeresére, 330 ezer hektárnyira nőhet. Ekkora terület beporzása pedig már komoly problémát jelenthet.

Ma az Egyesült Államokban tenyésztett méhek kétharmadának kell Kaliforniába jönnie mandulavirágzáskor ahhoz, hogy be tudják porozni az összes növényt - mutatott rá Dan Cummings, hozzátéve, hogy tavaly már egy kicsit kevés volt a méh.

A hiány hatására emelkednek az árak is: míg 2004-ben egy méhkolóniát átlagosan 54 dollárért bérelhettek a mandulatermesztők, addig tavaly már 85 dollárt kellett fizetniük, idén pedig van olyan méhész, aki több mint 150 dollárt kér a rovarok kikölcsönzéséért.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az amerikai méheket rendszeresen támadja meg egy atkafajta, ami a méhkas pusztulásához vezet, és amely ellen a méhészek eddig nem találtak hatásos szert.

A tenyésztők ugyan nagy reményeket fűznek egy Nagy-Britanniában kifejlesztett, természetes hatóanyagú atkairtóhoz, ennek amerikai törzskönyvezése azonban valószínűleg nem történik meg a 2006-os mandulavirágzásra.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×