eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sportoljon terhesen, okosabb lehet gyermeke

Érdemes sportolni a terhesség alatt is. Ettől nemcsak az anya őrzi jobban a formáját, hanem lehet, hogy gyermeke is okosabb lesz. Erre a következtetésre jutott egy egereken végzett kísérletek után egy berlini kutatócsoport.

A Semmelweis egyetem tanszékvezető tanárának tapasztalatai megerősítik, hogy az edzettebb anyák jót tesznek gyermekükkel is.

A kutatók már régóta tudják, hogy a sportosabb, a fizikai terhelést jobban bíró nők könnyebben adnak életet gyermeküknek. Arról azonban még nem végeztek kutatást, hogy a mozgástól gyermekük is okosabb lesz-e.

Egy egereken végzett kutatásból azonban most erre is következtetni lehet. A születés után négy héttel 40 százalékkal több sejtből állt a memóriáért felelő agykéreg azoknál az egereknél, amelyek anyja a vemhesség alatt sokat mozgott. Az állatok forgókerékben futtatták.

Több lesz az agysejt

A kutatók megállapították azt is, hogy ezeknek az egereknek a magzati állapotban még kevesebb agysejtjük volt, születés után azonban nemhogy behozták hátrányukat, de négy hét alatt le is körözték társaikat.

Hogy az állatok okosabbak is lettek-e a többinél, azt a berlini kutatók nem tudták megállapítani. A vizsgálatokhoz ugyanis fel kellett áldozni az egereket. A kutatás vezetője azonban arra hívta fel a figyelmet: ideje lenne újragondolni a várandósság és a sportolás kapcsolatát az embereknél is.

Majdnem a terhesség végéig sportolhat

Ezt szorgalmazza Jakabházi László, a Semmelweis egyetem testnevelési és sporttudományi karának tanszékvezetője is. Szerinte a várandósság 36. hetéig nemcsak lehetséges, de ajánlott is a sportos élet.

Mindez a gyermekekre is jó hatással van, és fejleszti az anya állóképességét, és a koordinációs képességét is. Mint mondta: a terhesség elején még erősíteni is lehet, de az úszás, a terhestorna, vagy a séta szinte végig ajánlott.

Az élsportolók között sem ritka, hogy szinte a szülés előtti utolsó napokig edzenek. Többen azt vallják: ennek köszönhetik, hogy gyermekük könnyen született meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×