INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

Sportoljon terhesen, okosabb lehet gyermeke

Infostart / InfoRádió

Érdemes sportolni a terhesség alatt is. Ettől nemcsak az anya őrzi jobban a formáját, hanem lehet, hogy gyermeke is okosabb lesz. Erre a következtetésre jutott egy egereken végzett kísérletek után egy berlini kutatócsoport.

A Semmelweis egyetem tanszékvezető tanárának tapasztalatai megerősítik, hogy az edzettebb anyák jót tesznek gyermekükkel is.

A kutatók már régóta tudják, hogy a sportosabb, a fizikai terhelést jobban bíró nők könnyebben adnak életet gyermeküknek. Arról azonban még nem végeztek kutatást, hogy a mozgástól gyermekük is okosabb lesz-e.

Egy egereken végzett kutatásból azonban most erre is következtetni lehet. A születés után négy héttel 40 százalékkal több sejtből állt a memóriáért felelő agykéreg azoknál az egereknél, amelyek anyja a vemhesség alatt sokat mozgott. Az állatok forgókerékben futtatták.

Több lesz az agysejt

A kutatók megállapították azt is, hogy ezeknek az egereknek a magzati állapotban még kevesebb agysejtjük volt, születés után azonban nemhogy behozták hátrányukat, de négy hét alatt le is körözték társaikat.

Hogy az állatok okosabbak is lettek-e a többinél, azt a berlini kutatók nem tudták megállapítani. A vizsgálatokhoz ugyanis fel kellett áldozni az egereket. A kutatás vezetője azonban arra hívta fel a figyelmet: ideje lenne újragondolni a várandósság és a sportolás kapcsolatát az embereknél is.

Majdnem a terhesség végéig sportolhat

Ezt szorgalmazza Jakabházi László, a Semmelweis egyetem testnevelési és sporttudományi karának tanszékvezetője is. Szerinte a várandósság 36. hetéig nemcsak lehetséges, de ajánlott is a sportos élet.

Mindez a gyermekekre is jó hatással van, és fejleszti az anya állóképességét, és a koordinációs képességét is. Mint mondta: a terhesség elején még erősíteni is lehet, de az úszás, a terhestorna, vagy a séta szinte végig ajánlott.

Az élsportolók között sem ritka, hogy szinte a szülés előtti utolsó napokig edzenek. Többen azt vallják: ennek köszönhetik, hogy gyermekük könnyen született meg.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018