eur:
394.86
usd:
370.64
bux:
65219.85
2024. április 19. péntek Emma

Az ál-akupunktúra is jó a migrén ellen?

Az akupunktúra - legyen az az eredeti kínai módszer, vagy a lebutított hamis változata - ugyanolyan hatásos a migrén megelőzésére, mint a gyógyszeres kezelés - állítják német tudósok. Kutatásuk eredménye őket is meglepte.

A kísérletben összesen 900 migréntől szenvedő páciens vett részt, akiket gyógyszerrel, tradicionális kínai akupunktúrával, vagy ál- akupunktúrával, azaz a tűk szabálytalan beszurkálásával kezeltek.

A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a három csoportba tartozók gyakorlatilag azonos arányban számoltak be migrénes rohamaik csökkenéséről.

A tradicionális akupunktúrával kezeltek 47 százaléka, az ál-akupunktúrát kapott csoport 39 százaléka, és a gyógyszeres kezelésben részesültek 40 százaléka számolt be a migrénes napok felére csökkenéséről.

Az eredmény a kutatókat is meglepte - írta a kutatást vezető Hans Christoph Diener a Lancet Neurology című lapban, hozzátéve, hogy nagyon nehéz magyarázatot adni a jelenségre.

Végső soron azonban úgy is lehet nézni a dolgot, hogy fontosabb a kezelési módszer hatékonysága, mint az, hogy tudjuk, pontosan hogyan is működik - jegyzi meg a Duisberg-Esseni Egyetem professzora.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×