eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Műtét a dobogó szíven

A szívsebészek hamarosan olyan szemre erősített speciális kamerával műthetik betegeiket, amely lehetővé teszi a beavatkozást a normális ritmusban dobogó szíven is. Így a műtéthez nem kell a beteg szívét lelassítani, vagy megállítani - írja a New Scientist.

A Szent János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa az InfoRádióban azt mondta: az úgynevezett Da Vinci sebészeti eljárást már régóta használják, az újítók ezt fejlesztették tovább.

Eddig az eljárás előnye az volt, hogy csak egy apró metszést kellett ejteni a betegen, egy szívműtéthez nem kellett felvágni az egész mellkast.

Az orvos az apró nyíláson át két robotkéz segítségével végezte el a beavatkozást. A robotkarokon kamerák voltak, ezekkel a sebész 3 dimenziós képet kapott a beteg szívéről - mondta Matos Lajos.

Az orvos egy szerkezetbe bedugta a fejét, és ezen keresztül tudta irányítani a robotkezeket úgy, mintha azok a saját karjai lennének. Akár vágni, vagy varrni is tudott azokkal.

Mostanáig azonban ehhez a beavatkozáshoz úgy le kellett hűteni a szívet, hogy a lehető leglassabban verjen a műtét alatt.

A most kifejlesztett igen precíz műszer éppen ebben hoz újat. Használatával már nem kell lassítani a szív mozgását.

A sebész egy olyan képet lát, amellyel dolgozni tud. A szívet állónak látja, a műszer ugyanis igazodik a szem mozgásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×