INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

Műtét a dobogó szíven

Infostart

A szívsebészek hamarosan olyan szemre erősített speciális kamerával műthetik betegeiket, amely lehetővé teszi a beavatkozást a normális ritmusban dobogó szíven is. Így a műtéthez nem kell a beteg szívét lelassítani, vagy megállítani - írja a New Scientist.

A Szent János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa az InfoRádióban azt mondta: az úgynevezett Da Vinci sebészeti eljárást már régóta használják, az újítók ezt fejlesztették tovább.

Eddig az eljárás előnye az volt, hogy csak egy apró metszést kellett ejteni a betegen, egy szívműtéthez nem kellett felvágni az egész mellkast.

Az orvos az apró nyíláson át két robotkéz segítségével végezte el a beavatkozást. A robotkarokon kamerák voltak, ezekkel a sebész 3 dimenziós képet kapott a beteg szívéről - mondta Matos Lajos.

Az orvos egy szerkezetbe bedugta a fejét, és ezen keresztül tudta irányítani a robotkezeket úgy, mintha azok a saját karjai lennének. Akár vágni, vagy varrni is tudott azokkal.

Mostanáig azonban ehhez a beavatkozáshoz úgy le kellett hűteni a szívet, hogy a lehető leglassabban verjen a műtét alatt.

A most kifejlesztett igen precíz műszer éppen ebben hoz újat. Használatával már nem kell lassítani a szív mozgását.

A sebész egy olyan képet lát, amellyel dolgozni tud. A szívet állónak látja, a műszer ugyanis igazodik a szem mozgásához.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018