eur:
396.95
usd:
362.41
bux:
70008.9
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
Boczkó Gábor a riói nyári olimpiáról hazatérő bronzérmes férfi párbajtőr-válogatott sajtótájékoztatóján a Liszt Ferenc-repülőtéren 2016. augusztus 17-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Boczkó Gábor a vívók érmeiről: ebben a csapatban még akár két olimpia is benne van

Az elmúlt évtizedekben nagyon megváltozott a vívás, már nem egy szövetségi kapitány rakja össze a csapatokat, de a nemzeti hagyomány még mindig eredményekre vezet a vívók felelős szakmai vezetője szerint. A mostani válogatott még akár két olimpiai ciklust is végigvihet, ám intő jel, hogy míg egy amerikai válogatón 400 fiatal jelenik meg a páston, itthon ennek tizede-huszada.

Három érmet jósolt előzetesen a vívóknak a sportági szövetségi kapitány, a jóslat pedig be is jött, bár nem feltétlenül úgy, ahogy gondolhatta, erre utalt az is, ahogyan az összképet az InfoRádióban Boczkó Gábor értékelte: voltak pozitív és negatív csalódások.

"Jó eredménnyel zárultak a vívás olimpiai versenyszámai. Vannak meglepetések mind a két irányban, jó látni, hogy ez a fiatal csapat milyen tisztességesen helytállt" – vázolta a vívókapitány. Külön kiemelte Muhari Eszter bronzérmét, Andrásfi Tibor negyedik helyét, és Pásztor Flóra 8 közé jutását. A 12 egyéni indulóból öt versenyző is a legjobb nyolc közé jutott.

"A csavar az egészben, hogy a négy klasszis vívónk – Szilágyi Áron, Szatmári András, Siklósi Gergő, Koch Máté – korán kikapott, ezt nagyon nehéz volt megélni, mert a saját kudarcom is – vallott. – De utána csapatban oda tudták tenni magukat, és arany, illetve ezüst lett belőle. Volt ebben tehát elég komoly hullámvasút, de semmiképp sem kell szégyenkezni, többször is egy tuson múlott minden." Azt is hozzátette, hogy a férfi kardot kivéve rendkívül fiatal a a magyar csapat, még egy, de inkább két olimpián is részt tudnak venni a vívóink.

Általánosnak tartja, hogy bár korábban csak egy-egy fegyvernemben volt nagy meglepetés a végső győztesének kilétét tekintve, ma már általánossá vált a vívásban, hogy bárki bárkit legyőzhet.

"Az olaszoknál női tőrben nem jutott a legjobb négy közé senki, nem olyan rég még kisajátították a dobogós helyezéseket, vagy magasan nyerték a csapatversenyt" – hozott egy példát.

A Los Angeles-i olimpiai ciklusra előre tekintve úgy vélekedett, az amerikaiak sokat fognak erősödni, "már egy junior válogatón is 400 induló van kardban, nálunk, tized-, huszadennyi emberből kell összeállítani a csapatot, igaz, nálunk hagyomány és szakmai háttér segít, de nem Európáról szól a vívás most már".

A csapatfelkészülésekről kiemelte az előzetes videós elemzés fontosságát, ami nagy segítség volt a franciák és a kazahok feletti párbajtőrgyőzelemben, a versenyzők pedig "félretették egyéni érdekeiket", a japánok elleni döntőben pedig űzték, hajtották egymást a csapattagok.

Boczkó Gábor Koch Mátéval személyesen is dolgozik, illetve nem is olyan régóta szövetségi kapitány, de mégis évtizedek óta van a sportágban, úgy látja, ezüst- és bronzéremmel zárva le sportolói pályafutását "akkor még minden más volt".

"Akkoriban Udvarhelyi Gábor mester egyedül pesztrált, rakott minket össze, most már ez a világ máshogy működik, egyedül egy ember nem tud ilyen eredményeket elérni. Kicsit úgy érzem, a mostani aranyérem annak a generációnak is az aranyérme, ameéy aztán Imre Gézáéknak adták át ezt a szemléletet" – mutatott rá. Ez tehát generációról generációra "megy tovább, és így kell továbbmennie, a sikerek így tudnak kiteljesedni".

A csapatban akár még két olimpia is benne lehet hasonló összetételben, erről azt mondta, a közös cél megvalósításának egyik fontos összetevője, hogy minden vívó kicsit más karakter, így egymás elfogadása is még közelebb viszi őket egymáshoz.

"Mindenki egyénileg van a páston, de az egyéniségét megtartva mindenkinek a csapatérdek alá kellett rendelnie mindent" – hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Halász Bence: a szülinapomra meg az ezüstérmemre is meg kellett inni egy pálinkát

Halász Bence: a szülinapomra meg az ezüstérmemre is meg kellett inni egy pálinkát

Pálinkával ünnepelte olimpiai ezüstérmét a kalapácsvető Halász Bence. Az InfoRádióban azt is mondta, hogy nem volt rajta nyomás a szám magyar hagyományai miatt, de azt érezte, hogy fentről a nagy elődök figyelték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×