eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kemény Dénes: egy-két sör most többet használ, mint amennyit árt

Pihenőnap van a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy a negyeddöntők előtt egyszerre kell regenerálódni és a koncentrációt fenntartani.

Szünnap van ma az Eb-n, mire tudja ezt kihasználni egy-egy győzelemre is esélyes csapat?

Azoknak, akik előtte játszottak, az erő és az állóképesség visszanyerése az elsődleges. A kevésbé elfoglalt játékosoknak munka, a sokat játszóknak pedig  pihenő és regeneráció. A szakmai stáb készül a következő meccsre, mindenki tudja, hogy kivel fog játszani, elemezik a saját hibákat és az ellenfelet is.

Van-e annak trükkje, hogy hogyan lehet egyszerre regenerálódni és fenntartani a koncentrációt?

A regenerálódás attól függ, melyik játékos milyen terhelést kapott a meccsen, a koncentrációt pedig mindenféle olyan gyakorlatokkal lehet magas szinten tartani, aminek van valami kis tétje. Ilyenkor érdemes akár apróságban, egy szelet csokoládéban játszani, akár váltót vagy sorversenyt rendezni. Minden sportágnak megvannak azok a mókás, hangulatos játékai, amivel a figyelmet, a győzelem vágyát fent lehet tartani, akkor is, ha a társával versenyez a játékos, hiszen kikapni senki senkitől nem szeret. Így a szellem magasan marad, a fizikai terhelés pedig inkább frissítés, mint fárasztás.

Egy ilyen viszonylag hosszú torna esetében felmerülhet így, nagyjából félidőben, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy a stábtagok és a játékosok ne menjenek egymás idegeire?

Amikor már túl sokat vannak összezárva, valamilyen kikapcsolódási lehetőséget kell biztosítani a játékosoknak. Ez Franciaországban nem annyira nehéz, ki lehet menni egy olyan étterembe vagy sörözőbe, ahol kiengedik a fáradt gőzt. Egy-két sör fizikailag közel nem árt annyit, mint amennyi hasznot tud hozni. A szellem kikapcsolódása kicsit más. Írtam az egyik magyar játékosnak egy gratuláló sms-t, szépen megköszönte és valami másra terelte a szót, írtam, hogy foglalkozz a dolgotokkal, erre azt válaszolta, dehogyis, néha ki is kell kapcsolódni. Tehát a futballisták is pontosan tudták, hogy nem lehet két meccs között 72 órát vagy 96 órán keresztül csak azzal törődni, ami a következő meccsen fog történni , abba belediliznek.

Szóba kerülhet ilyenkor, hogy a család, barát, barátnők a csapat közelébe kerüljenek? Ez segíthet vagy inkább árthat?

Nekünk ez azért volt nehézkes, mert minden másnap volt meccsünk. Az azért okozhat enyhe feszültséget, hogy a játékosoknak csak egy része tudná ezt megoldani, úgyhogy mi ilyesmit nem nagyon tettünk, de nálunk nem is volt hosszabb két hétnél egy világverseny soha. A labdarúgóknál benne kell hogy legyen, hogy találkoznak egyszer-egyszer a családdal, száz százalékkal földobja őket. Tudomásunk szerint ilyet a magyar csapat is csinált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×