eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Volgográd, 2018. június 18.Mouez Hasszen tunéziai kapus gólt kap az angol Harry Kane-től az oroszországi labdarúgó-világbajnokság G csoportja első fordulójának Tunézia – Anglia mérkőzésén a Volgográd Arénában 2018. június 18-án. (MTI/AP/Rebecca Blackwell)
Nyitókép: Rebecca Blackwell

Kevés gól, sok tizenegyes

Az első teljes kör zárónapja előtt biztosnak látszik: minden korábbinál több tizenegyes lesz az idei világbajnokságon. A belgák az eddigi második legfölényesebb győzelmet aratták a maguk 3-0-jával, de ettől még igaz, hogy nagyon kevés a gól.

Az eddig pályára lépett 28 csapat közül kilenc nem szerzett gólt, 2,22-es a meccsenként átlag. Ez alig több a gólokban eddig legszegényebb 1990-es torna átlagával (2,21), s ehhez még vegyük hozzá, hogy általában a csoportszakasz gólátlaga lényegesen meghaladja az óvatosabb futballt hozó egyenes kieséses szakaszát.

Nagyon várták a svédek a gólt

Tizenegyes döntött a Svédország–Dél-Korea mérkőzésen, Joel Aguilar, a salvadori bíró igénybe vette a VAR segítségét, de annyira egyértelmű volt az eset, hogy nyugodtan maga is dönthetett volna. Andreas Granqvist, a csapatkapitány belőtte a büntetőt, s ezzel 402 perc után szereztek ismét gólt a svédek válogatott találkozón. Érdekes, hogy 1958 óta először nyerte meg a sárga-kék legénység a világbajnoki nyitó meccsét. Kétségtelen, hogy Zlatan Ibrahimovic nélkül is kiharcolta a győzelmet, de a játéka egyáltalán nem volt meggyőző.

Tizenegy gól a második félidőkben

Belgium adott egy félidő előnyt a derekasan futballozó, de szerény képességű panamai válogatottnak, aztán a 47. percben Dries Mertens megszerezte a vezető gólt. Az időzítés nem meglepő: Romalu Lukaku a mérkőzés későbbi szakaszában szerzett két gólját is beleértve immár a legutóbbi tizenegy vb-góljuk mindegyikére igaz, hogy a második félidőben esett.

Lukaku, akit gyakran vádolnak azzal, hogy a nagy meccseken, a nagy ellenfelekkel szemben nem igazán eredményes, immár öt gólt szerzett világ-, vagy Európa-bajnoki mérkőzésen. Csak egyetlen belga jutott ennél többig: Jan Ceulemans a nyolcvanas években. Húsz év után duplázott ismét belga futballista világbajnokságon: 1998-ban Marc Wilmots lőtt kettőt a mexikóiaknak. Meglepő, de igaz: a „vörös ördögök” 1990, az uruguayiak elleni 3-1 óta először győztek világbajnokságon legalább kétgólos különbséggel. (Régen volt, Clijsters, akinek később világelső teniszező lett a lánya, valamint Scifo és Ceulemans szerezte a gólokat.)

Szocsi, 2018. június 18.
A belga Romelu Lukaku befejeli csapata második gólját a Belgium – Panama mérkőzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság G csoportjának első fordulójában a szocsi Fist Stadionban 2018. június 18-án. (MTI/EPA/Ronald Wittek)
A belga Romelu Lukaku második gólja. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Még egy érdekesség a mérkőzésről: a panamaiak öt sárga lapot kaptak, ennél többet a rendes játékidőben senki sem kapott a 2010-es vb-döntő óta, amikor a hollandok keménykedtek a spanyolokkal.

A kapusbravúr is kevés volt Kane ellen

Az angolok nagyon jól, de helyzeteiket kihagyva kezdtek a tunéziaiak ellen. Aztán a 11. percben Harry Kane egy kapusbravúr dacára mégis megszerezte a vezetést. Az első félidő 35. percében Kyle Walker hátraütött a mögötte álló Fakreddin Ben Jusszef felé, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. Fedzsani Szászi higgadtan belőtte. Az volt az egyetlen lövés, amellyel az afrikaiak eltalálták az angol kaput.

Volgográd, 2018. június 18.
A tunéziai Ferdzsani Szasszi (hátul) tizenegyesből gólt rúg Jordan Pickford angol kapusnak az oroszországi labdarúgó-világbajnokság G csoportja első fordulójának Tunézia – Anglia mérkőzésén a Volgográd Arénában 2018. június 18-án. (MTI/AP/Rebecca Blackwell)
A tunéziai Ferdzsani Szasszi tizenegyesgólja. (MTI/AP/Rebecca Blackwell)

Az első félidőben a háromoroszlánosok hat lövéssel kísérleteztek, ez vb-meccsen rekordjuk az 1966-os, megnyert World Cup a portugálok elleni első félideje óta.

A második félidőben az angoloknak kevesebb helyzete volt, mint az elsőben, de mégis nyertek, a 91. percben Harry Kane megszerezte a második gólját. Élete első vb-meccsén duplázott, ezek szerint komolyan gondolta, hogy már az első meccsen befogja Cristiano Ronaldót a góllövőlista élén. Ő az első angol Gary Lineker 1990-ben a kameruniaknak rúgott duplája óta, aki vb-meccsen két gólig jutott. Az első 25 válogatott meccsén 15 gólt szerzett, Gary Lineker (25/20) óta ez a legjobb angol teljesítmény. Gareth Southgate olyan kerettel érkezett Oroszországba, amelynél fiatalabb 1958 óta nem képviselte Angliát. A csapat mégis higgadt tudott maradni, kivárta a megfelelő pillanatot, Kane nem hibázott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×