eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma
Fürjes Balázs ezt várja vizes világbajnokságtól

Fürjes Balázs ezt várja vizes világbajnokságtól

Több szempontból is nagy siker lesz a pénteken kezdődő vizes világbajnokság - fejtette ki az InfoRádiónak Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

A fentieket megerősítve azt mondta: "Julio C. Maglione, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) elnöke azt mondta, hogy ez egy nagyon különleges világbajnokság lesz, mert az első világrekord már a szárazföldön megszületett a Duna Arénával, hiszen maga sem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan, világszínvonalon felépítik a magyarok. Kemény Dénes magyar vízilabdalegenda, egykori szövetségi kapitány pedig azt mondta, hogy ő a világ minden uszodájában járt már a háromszoros olimpiai aranyérmes csapatával, de olyat még sehol nem látott, hogy egy uszoda és egy NBA kosárlabda-aréna előnyeit annyira jól kombinálja egy létesítmény, mint ahogy a Duna Aréna teszi."

A Hajós Alfréd uszodában már edzenek a magyar vízilabdázók, elkészült a Komjádi uszoda teljes felújítása, amit már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni - a kormánybiztos reméli, hogy a két létesítményben sokáig nagy öröme lesz a családoknak, fiataloknak, szurkolóknak, versenyzőknek.

"Most pályázzuk a 2024-es rövidpályás világbajnokságot is, amelynek a Duna Aréna lenne az otthona, ha sikerül a hongkongi, orosz és más jelentkezők előtt célba csapni. Mindez mutatja, hogy nem két hét miatt vágtunk bele, annyiért nem tettük volna. Azért tettük, mert egyértelmű, közép- és hosszútávú előnyökkel jár Budapest számára a vizes világbajnokság.

Térképre tesz bennünket, erősödik a turizmus, jobb város lett Budapest, bővült a vízfelülete, több kerékpáros és gyalogos út és több közpark van,

tehát nyerünk ezzel, és biztos vagyok benne, hogy a magyar úszóknak és vízilabdázóknak köszönhetően nagy sportsiker is lesz a világbajnokság" - mondta az InfoRádiónak Fürjes Balázs, aki 10 magyar éremre számít, amelyeknek a fele talán arany is lehet szerinte.

Költségek

Természetesen a befektetési oldalon súlyos milliárdok voltak - tette hozzá. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondása szerint

a vb rendezési költsége 46,4 milliárd forint

- ez a szervezés, a megnyitóünnepség és a vb idején álló lelátó és más létesítmények költségét jelenti.

Ezen kívül összesen valamivel több mint 84 milliárd forintért valósítottak meg tartós fejlesztéseket Budapesten és a Balatonnál. "Ilyen például a Margitsziget felújítása, a budapesti rakpart megújítása, uszodák felújítására, új uszoda megépítésére, valamint a Duna Aréna mellett, Angyalföldön megépült egy egy kilométer hosszú gát is" - sorolta a kormánybiztos.

Közlekedés

Lesz egy olyan hétvége, amikor egyszerre zajlik majd a vizes világbajnokság, a forma-1-es futam a Hungaroringen, valamint Győrben az EYOF Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, amelynek néhány vendége Budapesten száll meg.

Ideiglenes útlezárásokra, feltorlódó forgalomra, közlekedésszervezési intézkedésekre többször lehet majd számítani, de Fürjes Balázs szerint bőven megérik a fennakadások, mert siker lesz a vizes világbajnokság. Egyúttal köszöni a budapestieknek, hogy eddig is viselték a néhány óhatatlan kellemetlenséget, és a vb idején is köszönik a türelmet és a megértést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×