eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
A drónnal készült felvételen a Nemzeti Atlétikai Központ 2023. augusztus 17-én, két nappal a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete előtt. Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét augusztus 19. és 27. között rendezik. Az előtérben az osztószigeti (Robinson) gyalogoshíd, középen a Kvassay zsilip, a háttérben a Kvassay híd és a gyorsvasúti híd.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Gyulai Miklós: az atlétikai elit elitje jöhet Budapestre

Olyan helyszínt keresett a nemzetközi szövetség az első atlétikai világdöntő megszervezésére, amely már bizonyított és amellyel jó a kapcsolat – fogalmazott az InfoRádióban a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, ismertetve a verseny menetét.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Budapest rendezheti meg 2026. szeptember 11-13. között az első atlétikai világdöntőt, amely a szezon csúcseseménye lesz. Gyulai Miklós, a hazai szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta: a World Athletics, azaz a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is, mint nagyon sok más nemzetközi szövetség, próbál megújulni, próbálja keresni a sportág eladhatóságát. Kitaláltak egy új versenyt, amelyet – mivel értelemszerűen a saját világbajnokságnak nem lehet konkurenciát csinálni – kétévente azokban az években rendeznek meg, amikor nincs hagyományos szabadtéri atlétikai világbajnokság.

"Kicsit az év végét lezáró Grand Prix-döntőhöz lehetne hasonlítani, de nem egészen olyan, itt ugyanis nem arról lesz szó, hogy a versenyzők az év során pontokat gyűjtenek és azok alapján kvalifikálhatnak, hanem a most már érvényben lévő új világranglista alapján kapnak lehetőséget azon versenyzők, akik a futószámokban a legjobb 16-ban vannak, az ügyességiekben pedig az első nyolcban. Tehát az elit elitje venne részt rajta" – mondta az InfoRádióban Gyulai Miklós.

A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke elmondta, a futószámoknál a 16-os mezőnyben elődöntőt és döntőt, az ügyességi számoknál pedig egyből döntőt rendeznek majd, hogy kiderüljön, az adott versenyszámban ki a világ abszolút legjobbja. A viadal három versenynapból áll majd, és motiváló, tízmillió dolláros összdíjazással indul.

Részben azért rendezheti ezt az újfajta versenyt elsőként Budapest, mert – mint Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke elmondta – minden idők legnagyszerűbb világbajnokságát rendezte a magyar főváros 2023-ban a Nemzeti Atlétikai Központban. Emellett Gyulai Miklós szerint a szövetségnél nagyon szeretik az európai helyszíneket, és nagyon szeretik Budapestet is.

"Bíznak bennünk, és mindenképpen egy olyan helyszínt, egy olyan közreműködő felet szerettek volna, ahol nem kell most a másikat megismerni, már van közös múlt a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel" – fogalmazott a magyar szövetség elnöke.

Mielőtt mindenki azt hinné, hogy visszaépítődik az ideiglenes lelátó a vb-re épült Nemzeti Atlétikai Központban, Gyulai Miklós megnyugtatólag közölte, hogy a megállapodások szerint erre nincs szükség.

"Kisebb átalakítások persze kellenek majd, de alapvetően az úgynevezett legacy módja marad meg a Nemzeti Atlétikai Központnak, tehát azt a 14-15 ezer fős befogadóképességű invesztíciót nem kell alkalmazni a versenyre" – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×