eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Ma este leküzdhető a második nagy akadály a Leverkusen csodaszezonjában

A nemzetközi porondon aligha meglepő egy német–olasz (vagy éppen olasz–német) döntő, mégis, az Európa-liga rajtjakor kevesen fogadtak volna arra, hogy a Bayer Leverkusen és az Atalanta vívja majd a 2023–2024-es kiírás fináléját. A mérkőzést ma este 9 órától játsszák Dublinban.

Régi vitatéma, mekkora az erőkülönbség a Bajnokok Ligája és az Európa-liga között (az, hogy van, arról aligha lehet disputa tárgya), azok számára, akik úgy vélik, hogy a második számú sorozat jó néhány csapata beférne a királykategóriába, itt egy újabb érv.

Hiába került át nyolc csapat is a tavaszra a Bajnokok Ligájából, ezek nem játszottak jelentős szerepet az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában. A végül a fináléig jutó két gárda közül a Bayer Leverkusen egészen kivételes idényt fut.

Veretlenül nyerte meg a Bundesligát – ilyenre korábban egyetlen bajnok sem volt képes az 1962-es alapítás óta –, s már csak kétlépésnyire van a triplázástól és attól, hogy az egész idényét, minden tétmérkőzését figyelembe véve, veretlenül zárja. Az egyik lépés az Atalanta elleni finálé, a másik a szombati, berlini, a Bundesliga 2-es Kaiserslautern elleni DFB-kupa (Német Kupa)-döntő.

Arra, hogy mekkora bravúr veretlenül megnyerni egy topligát, csak egyetlen adat: korábban csupán az Arsenal (2003–2004) és a Juventus FC (2011–2012) vitte ezt véghez. A Xabi Alonso által dirigált gárda az utóbbi hetekben többször is csak a klasszikus rendes játékidő letelte után egyenlített ki, vagy akár fordított, de továbbra is tartja pazar sorozatát.

A Bayer Leverkusen – amely, mint emlékezetes, 2023 tavaszán kiejtette a Ferencvárost az Európa-ligából, de aztán nem tudott végigmenni az úton – ősszel egy nem túlságosan erős csoportból, a Qarabag, az FK Molde és a BK Häcken előtt, százszázalékos mérleggel lépett tovább. Tavasszal megkapta ismét az azeri csapatot, 2-2, 3-2-vel ejtette ki. Akkor nagyon közel állt a kieséshez, a cseh Patrik Schick a rendes játékidőt követő „rövid” hosszabbítás harmadik és nyolcadik percében gólt szerezve vitte tovább a csapatát.

Ehhez képest az angol West Ham Unitedet, a Konferencia-liga legutóbbi győztesét simán ejtette ki a Leverkusen, 2-0, 1-1-gyel. Az elődöntőben a római 2-0 után már féllábbal a fináléban érezhette magát, erre a „Farkasok” a visszavágón, a 82. percben két góllal vezettek. Utána jött a veretlenségi sorozatot megtartó két gól.

Az Atalanta a portugál Sportingot, valamint a Sturm Grazot és a lengyel Rakówot megelőzve lépett csoportelsőként tovább, szintén veretlen maradt. Az egyenes kieséses szakaszban megint a lisszaboni csapattal találkozott, 1-1, 2-1. Utána következett az idény legjobb teljesítményével elért, az Anfield Roadon aratott 3-0-s diadal a Liverpool FC ellen, ami után nem számított a hazai vereség (0-1).

Az elődöntőben az Olympique Marseille elleni, idegenbeli 1-1 után tükörsima volt a visszavágó, 3-0. A fogadóirodák szerint a Bayer Leverkusen az esélyesebb, de az Atalanta biztosan nem adja olcsón majd a bőrét.

Annál is inkább, mert a két csapat két éve, a tavasz elején találkozott az Európa-ligában. Akkor az olaszok kettős győzelemmel jutottak tovább.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×