eur:
386.02
usd:
355.51
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja beszél a 100 nap múlva rajt Párizsban! címmel tartott sajtótájékoztatón a Millenium Házában 2024. április 17-én. Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fürjes Balázs: lehet, hogy a következő európai olimpiára 16 vagy akár 20 évet kell várni

A párizsi lesz az első olyan olimpia, ahol pontosan ugyanannyi nő versenyez majd, mint férfi - erről beszélt száz nappal a nyári ötkarikás játékok megnyitója előtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a francia fővárosban a sportolók 19 napon át, 35 helyszínen versengenek majd. A párizsi olimpia különleges lesz, hiszen két, a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezett olimpia, a tokiói nyári és a pekingi téli után újra közönség előtt zajlanak majd a küzdelmek.

"10 500 sportoló vesz részt rajta a világ több mint 200 országából, és még ott lesz a menekültcsapat is. Teljes egyenlőség van, fele lány, fele fiú a versenyzőknek, először az olimpiák történetében megvalósul a teljes egyenlőség, egyenjogúság a lányok és fiúk között, és nyilván ezután ez már mindig így lesz" - mutatott rá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja elmondta, hogy összesen tízmillió jegyet adtak, illetve adnak el a párizsi ötkarikás játékokra, és ebből már több mint nyolcmillió elkelt. Összesen 754, jeggyel látogatható esemény lesz az olimpián, versenyek és éremátadók, úgyhogy remélik, hogy teltházhoz közeli lesz az olimpia.

A NOB-tag külön kérte a magyar olimpikonokat, hogy az olimpiai faluban ne felejtsenek el majd szavazni a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áronra, akit a MOB a NOB új sportolói bizottságába jelölt.

"Az olimpiákon a sportolók maguk közül mindig megválasztanak a NOB sportolói bizottságába teljes jogú NOB-tagokat. Gyurta Danit Rióban megválasztották. A tagság nyolc évre szól, nem megújítható. A Magyar Olimpiai Bizottság nagyon jó jelöltet állított Szilágyi Áron személyében. Kizárólag az olimpián részt vevő 10 500 sportoló szavazhat az olimpiai faluban, majdnem a teljes olimpia ideje alatt" - magyarázta Fürjes Balázs. Hozzátette: Szilágyi Áron megérdemli ezt, és Magyarországnak is nagyon jó lenne, ha ebben a minőségben is szolgálhatná a magyar sportot.

Harmincketten pályáznak négy helyre - jegyezte meg.

Fürjes Balázs elmondta még: könnyen előfordulhat, hogy a következő európai olimpiára 16 vagy akár 20 évet kell várni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×